Tekeraoi Am Mananga! Held og lykke på din rejse

En del af Little Rebellions
Præsenteret af NextDoor Project 

Denne forestilling giver dig en intens fysisk oplevelse af, hvad det vil sige at være på flugt, når ens land forsvinder under havets overflade. I Helsingør, Odense, Aarhus og København kan du i august 2017 vandre i landets 4 største byer med musik og fortællinger i høretelefonerne mens du mærker på egen krop, hvad der sker, når mennesker er nødt til at forlade deres hjem. I glimt træder performernes dans, musik og fortællinger frem i byen og møder publikum på vandringen. Vandreforestillingen ”Tekeraoi Am Mananga! (Held og lykke på din rejse)” er et samarbejde mellem NextDoor Project samt kunstnere og klimaaktør Pelenise Alofa fra Stillehavsnationen Kiribati. Landet er det første, der forsvinder på grund af klimaforandringer (inden for 25 år).

Iscenesætter Ingrid Tranum Velasquez griber endnu engang en af de mest præsente udfordringer og giver den en fysisk og poetisk form, så du som menneske kan nærme dig abstrakte, uoverskuelige udfordringer på en nærværende måde.

Denne gang handler det om, at verdenshavene stiger og at der bliver mindre og mindre jord. Det gør, at mennesker ufrivilligt bliver nomader, fordi deres land ikke længere findes. Men ifølge FNs flygtningekonvention kan man ikke søge om asyl på grund af klimaforandringer. Som klimaflygtning er du altså tvunget på flugt uden anerkendelse og rettigheder. Ifølge National Oceanic & Atmospheric Administration vil verdenshavene stige 0,3 - 2,5 meter i løbet af det 21. århundrede.

Kiribati – et land, der forsvinder og kæmper for at gå fremtidens udfordringer i møde
Ingrid Tranum Velasquez har inviteret to kunstnere; musiker Akaka Maemae og danser Kaatita Kabwaba, samt Pelenise Alofa fra KiriCan (Kiribati Climate Action Network) til i et kunstnerisk format, at sætte fokus på klimaforandringernes realiteter, gennem mødet med Stillehavsnationen Kiribatis langsomme druknen. Allerede om 25 år bliver Kiribati, ifølge forskere, den første nation, som forsvinder fuldstændigt under havets overflade. Pelenise Alofa deltog i COP15 og arbejder tæt sammen med landets regering for at finde konstruktive måder at gå miljøforandringerne i møde på. Kiribati har tidligere gjort en del for at være konstruktive omkring deres fremtid – bl.a. henvendt sig nabolandene Australien og New Zealand for at blive anerkendt som klimaflygtninge. Her fik de afslag. De har også opkøbt land på Fijiøerne. Men de har brug for hjælp fra verdenssamfundet.

Om vandreforestillingen
Forestil dig at være ufrivilligt nomade. At vandre og flakke hvileløst omkring. Fordi du ikke har noget valg. Uden hjem. Uden land. Du hører ikke nogen steder hjemme.

”Tekeraoi am mananga! (Held og lykke på din rejse)” er en koreograferet gruppevandring. Det betyder helt enkelt, at du som deltager bevæger dig i en gruppe gennem byen, mens I modtager fortællinger og instrukser via høretelefoner, og samtidig bliver mødt af performernes fortællinger, dans og musik med byrummet som afsæt og ramme. Dansere, musikere og performere fra Danmark og Kiribati leder dig gennem vandringens fortælling om rodløshed og udmattelse - ind i mødet med klimaforandringernes menneskelige fortællinger.

Om minderne de ikke vil glemme. Om drømmene de ikke længere tør have
Om bare 25 år er Kiribati, i følge de nuværende prognoser, forsvundet under havets overflade. Og mens de to unge kunstnere fra Kiribati drømmer om retten til en fremtid, fortæller, synger og danser de om livet midt ude i Stillehavet og den kultur, de er dybt forbundet med og frygter at miste.

Vandringen er på samme tid en manifestation af jer som en gruppe i bevægelse og en kropslig undersøgelse af det at blive drevet bort, at føle sig rodløs og udmattet.

På vejen gennem byen gør stemmerne i høretelefonerne os opmærksomme på forskellige sider af byens rum - i et refleksivt limbo mellem nutiden og den fremtid, vi er ved at skabe.

Fakta:
Sprog: Engelsk
Mødested: Foran Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus
Spilleperiode: 18.-20.august
Spilletider: 18.08 kl. 17.00 | 19.08 kl. 12.00 + kl. 16.00 | 20.08 kl. 12.00
Varighed: 90 min
Producent: NextDoor Project
Koreografi, iscenesættelse: Ingrid Tranum Velásquez i samarbejde med de medvirkende
Medvirkende: Akaka Maemae (musiker), Kaatita Kabwaba (danser), publikum
Flokføring: Carina Raffel, Lars Gregersen
Klimaaktør (President of The Kiribati Climate Action Network): Pelenise Alofa
Komponist: Anne Eltard i samarbejde med Akaka Maemae
Scenograf: Annika Nilsson
Dramaturg: Christine Fentz

Samarbejdspartnere:
Passagefestivalen, Teater Momentum, Little Rebellions

Forestillingen er støttet af:
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for scenekunst, Århus Kommune Kulturudviklingspuljen, Odense Kulturpuljen, Københavns Scenekunstudvalg, KODA Dramatik, Christianshavns Lokaludvalg

Forestillingen kan også opleves i Helsingør, Odense og København. Læs mere her