‘Hvor der er en vilje...’

Præsenteret af Horsens Museum

Juleaftensdag 1949 flygtede Carl August Lorentzen fra sin fængselscelle ved at kravle gennem en 18 meter lang tunnel, som det havde taget næsten et år at grave. I udstillingen præsenterer Horsens Museum en rekonstruktion af FÆNGSLETs bedst kendte og mest spektakulære flugt.

Gennem den underjordiske tunnel under fængslets forgård – fra det sydvestre trappetårn i hovedbygningen til forhuset – kan besøgende opleve Lorentzens færd på første hånd. Igennem mange måneder havde han planlagt og forberedt flugten, og natten til den 23. december 1949 blev den ført ud i livet.

Bag et skab i cellen havde Lorentzen brudt hul i muren og gravet en tunnel, der førte ned under fængselsgården og over til inspektørens kartoffelkælder. Herfra kunne Lorentzen gå ud i det fri. Han efterlod et skilt hvor der stod: ”Hvor der er en Vilje, er der ogsaa en Vej!”. Flugten blev forsidestof henover julen, og mens Lorentzen var på fri fod, sendte han fængselsinspektøren et julekort. Lorentzen tilbragte 39 år af sit liv i fængsel. Han døde i Statsfængslet i Horsens i 1958, 62 år gammel.

DATO
1. juni - permanent

VENUE
Horsens Museum

PUBLIKUM
Alle