Socle du Monde: Kapitel 2

Den hvide farve dominerer værkerne i udstillingen og kun enkelte steder ser vi pletter af rødt, blåt eller grønt. Men allerede her kommer vi lidt skævt ind i udstillingen. For det er egentligt ikke den hvide farve, kunstnerne har haft fokus på. Det er i stedet fraværet af farve: Det farveløse.

I Piero Manzonis værker, kaldt Akromer, er maleriet ikke blot frarøvet farven. Maleriets flade er også brudt op i frikantede lapper, der igen er sat sammen, så den ru og ’klattede’ overflade bliver dét, vi lægger mærke til. Hvad er det for et maleri, der møder os? Motivet er fjernet, farven er ikke-eksisterende og lærredets ellers almindeligt glatte overfalde er brudt op og opbygget af andre materialer.

Det er et helt nyt maleri. Overflader, materialer, objekter og processer er i fokus, når ZERO-kunsten indtager HEART og udfordrer det traditionelle maleri. Der vises maleri, installation og rumlige objekter, hvor materialet og mødet mellem materialer er i centrum. Piero Manzonis og hans kollegaer fra den internationale ZERO-bevægelse forlod det velkendte og koncentrerede sig om den naturlige overflade og den ikke-symbolske brug af farve i en søgen efter en ny begyndelse for kunsten.

ZERO
ZERO blev grundlagt af Heinz Mack og Otto Piene i 1958 i Düsseldorf, og allerede i 1966 opløses sammenslutningen igen. Fælles for ZERO-kunstnerne var en søgen efter nye svar på et centralt spørgsmål: Hvordan skabes en ny begyndelse for kunsten, en frisk start, når de gamle, sikre kunstpraksisser endegyldigt opgives?

Kunstnernes studier blev forvandlet til laboratorier, hvor eksperimenter stod i centrum for det kunstneriske arbejde. Kunsten, som vi kendte den, blev sat til diskussion. Dens form og dens principper blev genforhandlet. Lyset blev et materiale, rummet blev sat i bevægelse og anvendt som en del af kunstværket: Kunstnerne begyndte at ’male med tid’ og ’male med rum’.

Kunstnere:
Armando, Agostino Bonalumi, Christian Megert, Dadamaino, Enrico Castellani, Francois Morellet, Gerhard von Graevenitz, Gianni Colombo, Günther Uecker, Hans Haacke, Hans Salentin, Heinz Mack, Henk Peeters, Herman Bartels, Herman De Vries, Herman Goepfert, Jan J. Schoonhoven, Jef Verheyen, Lucio Fontana, Nanda Vigo, Oskar Holweck, Otte Piene, Paul Gadegaard, Piero Manzoni, Sven Dalsgaard, Yves Klein.

For yderligere info, kontakt:
Thilde Nyborg Nielsen, Kurator på HEART
Mail: tnn@heartmus.dk
www.socledumonde.org

DATO
22. april – 27. august

VENUE
HEART Herning Museum of Contemporary Art

PUBLIKUM
Alle