Skulpturlandsby Selde 2017 - en platform for skulpturforsøg i det offentlige rum

Kurateret af Marianne Jørgensen 
Præsenteret af Den Selvejende Institution Skulpturlandsby Selde

Fernisering den 30. september kl. 15.00.

Udstillingen kan ses i landsbyen Selde fra den 30. september til den 17. december.

Skulpturlandsby Selde – en platform for skulpturforsøg i det offentlige rum – vil fra september 2017 danne rammen om en stor videokunstudstilling i det offentlige rum af en række internationalt anerkendte kunstnere. Udstillingen er et eksempel på, hvordan man kan revitalisere en landsby gennem kunst og kultur.

Uden for metropolerne er der kun begrænsede muligheder for at møde samtidskunsten. Men i Selde, en landsby med 350 indbyggere, sker der noget helt unikt. Gennem en årrække er Selde blevet et kendt og anerkendt samlingssted for nationale og internationale professionelle kunstnere, der bruger byen som både arbejds- og udstillingsrum. Det er sket efter udtrykkeligt ønske fra borgerne i landsbyen ved Fursund, 25 km. nordøst for Skive.

I 2017 bliver skulpturlandsby Selde befolket af videokunstnere, som bruger byen og borgerne som materiale til videoproduktioner. Kunstnernes værker installeres i det offentlige rum på forskellig vis, f.eks. som projektion på en husvæg, projekteret op i et vindue i et privat hjem eller i Dagli’brugsen, på plejehjemmet, i skolen osv.

Alle værker er skabt i og omhandler tematisk livet i Selde. Som når kunstneren Jette Gejl Kristensen har fulgt de lokale landmænd over et helt år og skabt et mosaisk værk, hvor årstidernes arbejde på markerne flettes sammen. Eller når den aarhusianske videokunstner Katja Bjørn, der også var en del af Kulturhovedstadsudstillingen De Syv Dødssynder, har skabt og filmet møder mellem mennesker i den lokale brugs, hvor værket også bliver vist.

Selde-beboere er mentorer for kunstnerne
De inviterede kunstnere arbejder med forskellig greb indenfor videomediet, fx dokumentar, spillefilm eller mere teknisk eksperimenterende. Produktion af videoerne er sket i tæt samarbejde med byens beboere på den måde, at hver kunstner har fået en Selde-mentor, som har sørget for dem under deres besøg.

Selde er unik. Her udvikler landsbyens offentlige rum sig gennem kunst og kultur. Mentorordningen er desuden ægte borgerinddragelse. Projektet er vokset over de sidste fire år og vil fra 2019 ændre sig til at blive en biennale, dvs. en tilbagevendende udstilling hvert andet år. Skulpturlandsby Selde Biennalen 2019 bliver den første biennale.

De deltagende kunstnere er:
Elina Brotherus - Eva Koch - Eva La Cour - Hanne Nielsen & Birgit Johnsen - Jette Ellgaard - Jette Gejl Kristensen - Katja Bjørn - Kenneth A. Balfelt - Michael Mørkholt - Sonja Lillebæk Christensen - Clara Denmark - Aron Skoog – Signe Vad

Tid og sted for udstillingen:
Flere af kunstværkerne kan ses hele dagen indtil midnat, mens andre først kan ses, når solen er lavt på himlen og tusmørket kommer. Det anbefales at starte sin tur gennem byen kl. 15.00.

Se også Selde Seriøst TV, en youtube-kanal om en lille by på kanten af Limfjorden. Billedkunstner Signe Vad laver en tv-kanal til Skulpturlandsby Selde, hvor man gennem fragmenter kan opleve landsbyen. Se tv kanalen på: www.seldetv.dk.

Seminar:
Fredag d. 29. september kl. 19.00. Kunstnerne fortæller om deres værker. Alle er velkomne.
Kl. 18.00: Fælles aftensmad med kunstnere og alle interesserede. Pris pr. person: Kr. 80 (med tilmelding to dage før på tlf. 21728772).

Fernisering:
Lørdag d. 30. september kl. 15.00 med start foran Da Winti.

  • Kl. 15.00: Taler af Juliane Engberg, Programdirektør for Århus 2017, Ditte Staun, Formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Skive Kommune og Kurator Marianne Jørgensen.
  • Kl. 16.00: Kort indslag med Odin Teatret i form af en solodans, inspireret af Svanens død. Medvirkende: Niels Kristian Brinth.
  • Herefter rundgang til kunsten, hvor kunstnerne fortæller om deres værker.
  • kl. 19.00: Fælles aftensmad med kunstnerne og alle interesserede. Pr. person: kr.100 (med tilmelding to dage før på tlf 21728772).
  • Kl. 20.00: Taler og underholdning i Da Winti med bl.a. bandet ”Without xylophone”.

Videokunstudstillingen arrangeres af SISS Selde (Den Selvejende Institution Skulpturlandsby Selde). Udstillingen er støttet af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Statens Kunstfond og Skive Kommune.