YOUNG GLASS 2017

Fra 10. juni 2017 tager Glasmuseet Ebeltoft pulsen på den helt unge glaskunstscene med den internationale udstilling YOUNG GLASS 2017 – en censureret udstilling, som afholdes af museet hvert 10. år – denne gang som en del af Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017.

Blandt 326 ansøgere er 57 kunstnere fra 18 lande repræsenteret i udstillingen. Udstillingen YOUNG GLASS 2017 åbnes 10. juni af Juliana Engberg, programdirektør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, og kan opleves på Glasmuseet Ebeltoft indtil 29. oktober 2017.

YOUNG GLASS har med årene udviklet sig til en prestigefuld konkurrence og et markant pejlemærke for den helt unge, internationale glaskunst. Glaskunstnere under 35 år kan søge om deltagelse i konkurrencen og udstillingen, der nyder stor bevågenhed i glasmiljøer verden over. YOUNG GLASS 2017 præsenterer således kunstnere fra 18 forskellige lande; Danmark, Sverige, Norge, Finland, Tyskland, England, Frankrig, Irland, Tjekkiet, Slovakiet, Estland, Letland, Litauen, USA, Canada, New Zealand, Japan og – for første gang – også fra Kina.

Årets udstilling afspejler en helt overordnet tendens på glaskunstscenen. Hvor værkerne i de forudgående udstillinger alle, næsten uden undtagelse, var fysiske genstande, der kunne udstilles på et podie eller hængende på en væg, rummer den seneste udstilling alle tænkelige formater. Video og procesorienterede værker, vægprojektioner, installationer og performances præsenteres side om side med glaskunstens mere klassiske teknikker. Grænserne er ikke længere til at definere og selv om glasset altid er udgangspunktet, er det ikke nødvendigvis omdrejningspunktet. En udvikling, der peger i retning af en større frisættelse af materialet som middel for fri kunstnerisk udfoldelse.

"Glas blev engang brugt til vinduer, til vaser, til briller. Men i dag skaber de unge kunstnere alkymistiske transformationer og nye fantastiske effekter. I YOUNG GLASS 2017 ser vi det formbare materiale dukke op som ufattelige former, nye skabninger og nogle gange endda et kys," siger programdirektør i Aarhus 2017, Juliana Engberg.

RETHINK
I forbindelse med udstillingen sætter Glasmuseet Ebeltoft fokus på bæredygtighed og gentænkning af arbejdet med glas. Emnet undersøges i en række artist talks, der finder sted i åbningsweekenden, samt gennem The Ebeltoft Glass Heap Challenge – Rethinking Beer Drinking. Med bæredygtighed som omdrejningspunkt arbejder en gruppe glaskunstnere under ledelse af Matt Durran sammen om at gentænke ølglasset. Det sker i samarbejde med Ebeltoft Gårdbryggeri i dagene 12.-15. juni, og vil delvist foregå i Glashytten, museets arbejdende værksted.

YOUNG GLASS 2017 kan ses i Ebeltoft fra 10. juni – 29. oktober 2017 og vil derefter blive vist på The Glass Factory i Sverige fra november 2017 til mats 2018. Herefter rejser udstillingen til the National Glass Centre i Sunderland, England, hvor den vil kunne ses fra marts 2018 – oktober 2018.

Udstillingen er blevet til med støtte fra:
Augustinus Fonden, C.A.C. Fonden, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968 og Fonden Aarhus 2017.

Se hele programmet for udstillingen her