Unik underjordisk lydoplevelse i verdens største kalkmine

Lørdag den 20. maj præsenterer The Overheard åbningen af en unik underjordisk lydoplevelse i verdens største kalkmine. Værket er skabt af den danske kunstner Søren Lyngsø Knudsen.

Den 20. maj vil kunstneren Søren Lyngsø Knudsen præsentere sit værk Gravitational Vibrations i Mønsted Kalkgrubers smukke omgivelser. Mønsted Kalkgruber er blevet klassificeret som verdens største kalkmine med endeløse gange, en enestående akustik og en lang kulturhistorie bag sig. Kalkgruberne i sig selv byder på grandiose oplevelser, og i samspil med lydværket vil der blive åbnet op for særprægede lydmæssige og visuelle stemningsoplevelser.

Gravitational Vibrations er en stor lydskulptur, der står placeret midt i en lille sø i de forunderlige omgivelser. Værket er centreret omkring en resonanskasse lavet af stål, der står på fire ben, og fra bunden af resonanskassen hænger otte klaverstrenge, der er spændt ud af store kampesten. Dette næsten surrealistiske kampestensklaver skaber grobunden for værkets lydkomposition, der udnytter grubernes særlige akustik og giver en behagelig og nydelsesrig genklang i rummet. Selve lyden vil være akustisk og bliver kun forstærket af stålkonstruktionens resonanskasse.

The Overheard / Lyt til det overhørte
The Overheard er en del af det officielle program til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, et projekt der er skabt af Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund fra Center for Sound Studies på Aarhus Universitet. Projektet vil gennem hele året inspirere borgerne til at lytte på nye og anderledes måder til vores lydlige omgivelser gennem ekstraordinære lydinstallationer, kraftfulde koncerter og inspirerende workshops. The Overheard ønsker at invitere borgerne til aktivt og sansende at forholde sig til hverdagens støj og gentænke forholdet mellem musik, lyd og støj. Ved at nedbryde skellet mellem kulturforbruger og ikke-kulturforbruger, kunst og ikke-kunst samt de hverdagslige og unikke kulturoplevelser, kan The Overheard åbne op for dialog og refleksion og endvidere bygge bro mellem samfundets komplekse lydmæssige udfordringer, samt den lyd vi bruger til at akkompagnere vores daglige gøren og laden.

Direktør for Aarhus 2017 Rebecca Matthews udtaler om projektet:

"The Overheard bruger Region Midt som sin lydlige legeplads på en virkelig overraskende og innovativ måde. Ved at kombinere forskellige udtryk og platforme, nedbryder The Overheard barrierer mellem kunst, musik og dagligdags lytte-oplevelser. Derudover, har projektet skabt nye forbindelser mellem industri, kulturinstitutioner og kunstnere fra indland og udland. The Overheard bliver et fyrtårn af lyd igennem hele 2017 - og inkarnerer hvad det betyder at gentænke.”

Resten af året vil The OverHEARD byde på flere storslåede lydinstallationer og unikke koncertoplevelser.

Se oversigt over åbninger:
20. maj / Mønsted Kalkgruber,​ Gravitational Vibrations (Søren Lyngsø Knudsen)
2. juni / Struer, Gimsinghoved Kunst og Kulturcenter, ​Vind & Vand (Frode Gundorf Nielsen)
1. juli / Mindeparkens monument, Aarhus, ​4140 Voices (Marie Højlund & Morten Riis)
4. august / Vandtårnet i Lunden, Horsens, ​Tower Music