Syv museer forenet i synd

Syv kunstmuseer i Jylland sætter nu fokus på de syv dødssynder i et unikt og ambitiøst samarbejde med internationalt anerkendte kunstnere fra hele verden og Danmark.

Hovmod. Grådighed. Vrede. Begær. Fråseri. Misundelse. Dovenskab. Er de syv dødssynder fortsat syndige? Eller er de ligefrem blevet eftertragtede? De syv dødssynder har haft greb i os siden Middelalderen og debatteres stadig i film, dans og kunst. Derfor sætter syv kunstmuseer nu spot på de syv middelalderlige dødssynder set i et moderne perspektiv. Det sker med syv forskellige udstillinger, der hver tager én dødssynd under behandling gennem kunstnere som Barbara Kruger, Jenny Holzer, Christian Lemmerz og Rebecca Louise Law. Dødssynderne kan opleves fra 4. februar til 28. maj 2017. Projektet er et af de største kunstprojekter under Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

I den europæiske middelalder skabte man et hierarki over begrebet synd. De syv værste, de såkaldte dødssynder, var Hovmod, Grådighed, Vrede, Begær, Fråseri, Misundelse og Dovenskab. Mange vil i dag hævde, at religiøs synd er en antikveret forestilling, der ikke længere giver mening. At det teologiske verdensbillede, som arvesynden var forbundet med, ikke længere er gyldigt. Ikke desto mindre har de syv dødssynder stadig greb i os i dag. Er de fortsat syndige eller kan flere af synderne anskues som en form for senmoderne dyder?

Dette undersøger Randers Kunstmuseum, Horsens Kunstmuseum, Holstebro Kunstmuseum, Glasmuseet Ebeltoft, Museet for Religiøs Kunst - Lemvig, MUSE®UM og Skovgaard Museet i syv forskellige markante udstillinger af dansk og international samtidskunst.

De syv markante udstillinger handler om hver sin dødssynd og tager afsæt i en række anerkendte kunstneres praksis og i museernes særegne samlinger.

Gæster på udstillingerne vil opleve maleri, installationskunst, skulptur, musik, scenografi og sociale interventioner og med forskellige materialer som marmor, blomster og glas. Har man først set én af udstillingerne, gives rabat på de næste, så man kan synde sig gennem hele Region Midtjylland og alle syv udstillinger.

”Emner som grådighed, frådseri og vrede er vigtige som aldrig før at forholde sig til. Verden har brug for at fokusere på hvad, der er godt og hvad, der ikke er. Vi er meget glade for at bruge Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 som anledning til at fokusere på etiske emner, bundet sammen af internationalt anerkendte kunstnere i hele Region Midtjylland,” siger Rebecca Matthews, administrerende direktør i Aarhus 2017.

”Vi er stolte af at have været med til at skabe dette unikke samarbejde mellem syv museer. Det gør det muligt blandt andet at præsentere Barbara Kruger, en af de vigtigste kunstnere i dette og sidste århundrede. Barbaras kraftfulde og påtrængende budskaber er ultravigtige for os, når vi arbejder for bæredygtighed og demokrati,” tilføjer programdirektør Juliana Engberg, Aarhus 2017.

De syv udstillinger: Fra begær til vrede, fra Lemvig til Ebeltoft

BEGÆR - Randers Kunstmuseum, Randers 
Randers Kunstmuseum har inviteret den legendariske amerikanske kunstner Jenny Holzer og den anerkendte dansk-tyske kunstner Christian Lemmerz til at gentænke dødssynden begær eller utugt. Er begær en synd i dag, hvor den frie kærlighed siden 1970’erne har været højt besunget? Udstillingen tager afsæt i en forståelse af begær som en overdrevet og ukontrolleret seksuel besættelse, der kan føre til utroskab, voldtægt og bestialske handlinger.

FRÅSERI - Museet for religiøs kunst, Lemvig 
Med afsæt i dødssynden fråseri skaber den internationalt anerkendte kunstner Barbara Kruger (USA) en totalinstallation, hvor vægge og gulvet i ét af museets udstillingssale beklædes med ord fra top til tå. Ud fra et nutidigt perspektiv gentænker Kruger fråseri med forbrugerismen som en central tematik og retter et kritisk blik på, hvordan forbrug og magt skaber kulturelle værdier, identitet og stereotyper samt former den verden, vi lever i.

DOVENSKAB - Glasmuseet Ebeltoft, Ebeltoft 
Med dybe rødder i den farverige mexicanske kultur og motivverden kaster de erklærede anti-minimalister Einar og Jamex de la Torre (Mexico) et både personligt og globalt blik på dødssynden dovenskab. I udstillingen forholder de sig bl.a. til klichéen om den dovne mexicaner og det paradoks, at netop mexicanerne i det sydlige USA i høj grad varetager det manuelle og fysisk hårde arbejde, som ingen andre gider udføre.

GRÅDIGHED - Holstebro Kunstmuseum, Holstebro 
Peter Linde Busk (DK), Steinar Haga Kristensen (NO) og Alexander Tovborg (DK) fokuserer hver især på de grundlæggende betingelser for menneskets eksistens. I sin genfortolkning af begrebet grådighed sætter udstillingen på Holstebro Kunstmuseum gang i en debat og understreger samspillet mellem kunst, det offentlige rum og politisk-religiøs ideologi.

HOVMOD - Skovgaard Museet, Viborg 
Det er ikke kun i kristendommen, at hovmod betragtes som en synd – også jødedommen og islam anser hovmod for noget negativt og et udtryk for et oprør mod gud. Hovmod opfattes som en misforståelse af menneskets plads i forhold til gud. Men hvordan forholder det sig i dag, i det 21. århundrede? På Skovgaard Museet forholder Rebecca Louise Law (GB) sig til hovmod.

MISUNDELSE - Muse®um, Skive
MUSE®UM i Skive har inviteret den danske videokunstner Katja Bjørn til at gentænke dødssynden misundelse. Katja Bjørn har særligt markeret sig med omfattende videoinstallationer og unikke videoskulpturer, hvor kroppen og relationer imellem mennesker ofte er gennemgående temaer. I Skive vil Katja Bjørn skabe to videoværker i byens rum, som vil konfrontere de forbipasserende med dødssynden, og bryde ind i deres hverdag og vante omgivelser.

VREDE - Horsens Kunstmuseum, Horsens 
På Horsens Kunstmuseum forholder Martin Erik Andersen (DK), René Schmidt (DK), og Vinyl Terror & Horror (DK) sig til vreden gennem en totaloplevelse af lyd, lys og skulpturelle objekter. Martin Erik Andersens værker kombinerer mange forskellige elementer på overraskende måder, René Schmidt arbejder med 3D-print og beton, og under navnet Vinyl Terror & Horror arbejder Camilla Sørensen og Greta Christensen med installationer, hvor mekaniske objekter konstrueres i en ganske særlig cut-up-teknik. 

DE SYV DØDSSYNDER er et samarbejde mellem syv forskellige kunstmuseer og Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.