Slut kulturåret med et brag af en gratis fest

Årets første julegave er det dugfriske program for finalen på Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Den 9. december sendes titlen videre ud i verden på en affyringsrampe af events i Hvide Sande og mere end 75 gratis koncerter i Aarhus Midtby. Dag, aften og nat genlyder Aarhus af gratis musik, hvor mere end 20 venues byder på musikalske godter: metal, jazz, elektropop, rap, punkrock, klassisk, new folk, elektronisk musik og meget mere.

Allerede fra klokken 14 genlyder Aarhus af gratis musik, når de første bands går på scenen på Godsbanen.

Klokken 17 til 17.30 vises hele afslutningsceremonien i Hvide Sande på storskærm på Aarhus Havn, på Mellemarmen bag Dokk1. I Hvide Sande mødes repræsentanter fra hele Region Midtjylland for at sende positiv energi og kulturel medvind til næste års europæiske kulturhovedstæder, Leeuwarden i Holland og Valletta på Malta. Det sker med et 30-minutters show til lands og vands, med sang og dans af professionelle og lokale performere.

Publikum kan forvente en fælles, festlig afslutning på vores år som Europæisk Kulturhovedstad. Det bliver anderledes end den store åbningsceremoni. Det bliver mindre, men folk kan stadig forvente at opleve øjeblikke af stor poesi, lys og ikke mindst en fest, hvor vi overlader scenen til dem, der skal bære energien og engagementet fra 2017 videre", siger adm. direktør for kulturhovedstaden Rebecca Matthews.

Efter live streaming af eventen i Hvide Sande fortsætter aktiviteterne på Aarhus Havn, hvor et enestående år mindes i lyd og billeder. Publikum kan desuden glæde sig til at opleve en fortælling, som den aarhusianske digter Mads Mygind har skabt særligt til finalen. Showet varer 20 minutter og afsluttes med to minutters fyrværkeri.

Når showet på Aarhus Havn slutter, kan publikum vende sig om og kaste sig ud i festen i hele Aarhus Midtby. En lang række kendte og nye spillesteder slår dørene op til mere end 75 gratis koncerter med danske og internationale bands. I en hyldest til Aarhus’ musikalske DNA samarbejder lokale kunstnere med internationale kunstnere, og vækstlaget spiller sammen med etablerede aktører. I fællesskab præsenteres en bred vifte af musikalske genrer og nye anvendelser af kendte rum. Oplev blandt andet seks udvalgte bands fra Rock The Region Legacy Show 2017, Blue Foundation,belgiske OATHBREAKER og det festlige transgender party band Royal Feet Factory – og meget meget mere.

Væksthusene i Botanisk Have er omdannet til en lysende hyldest til naturens mangfoldighed med installationen Plant et Lys. På Bispetorv optræder vinderen fra Rethink The Hit, Jens Gustav, og unge talenter fra byen. På Officerspladsen serverer BKI kaffe fra hele verden og Aarhus Musikskole stiller op med et familievenligt program. Rundt om i byen kan man opleve dansere i lysende dragter, der som levende lanterner og blinkende skulpturer viser vej i mørket. Festen fortsætter til klokken 07.00. 

Vi er meget begejstrede over det tætte samarbejde med musikaktørerne i Aarhus. Musik er en væsentlig del af byens DNA, og vi er fantastisk glade for, at musikaktørerne er med til at markere det med de mange gratis koncerter. På denne måde kommer den sidste del af Aarhus 2017 finalen d. 9. december til at stå som en hyldest til musikken i Aarhus i fortid, nutid og fremtid," siger Rebecca Matthews.

Musikprogram

Se det fulde musikprogram her

Across The Floor på Aarhus Rådhus
Sted: Aarhus Rådhus, Rådhuspladsen 2
Tid: 18.30 – 01.30 

Foreningen Across The Floor arbejder med eksperimenterende musik og lydkunst, og de vil den 9. december præsentere et program af eksperimenterende musik og lydkunstartister på Aarhus Rådhus. 

Program:
19.00: Alex Mørch (Kælderscene)
19.45: Pantherhouse (Kælderscene)
20.30: Nils Gröndahl (Hovedscene)
21.15: Tettix Hexer (Kælderscene)
22.00: Narcosatanicos (Hovedscene)
23.00: Michael Rother (Hovedscene)

Big Baby Shows på Sway
Sted: Sway, Sankt Clemens Torv 17
Tid: 20.00 – 05.00

Big Baby Shows præsenterer, i samarbejde med Sway og med hjælp fra spillestedet Tape, en aften med fremragende punkrock fra USA og Aalborg på Sway.
Dørerne åbner kl. 20. Første band går på kl. 21 og sidste band kl. 22. Før, mellem og efter koncerterne vil der være underholdning af DJ Mastermind aka Mads Stobberup.

Program: 
Columbian Neckties (Aalborg)
M.O.T.O. (US)

Bispetorv Scenen
Sted: Bispetorv
Tid: 19.00 – 20.00

Bispetorv Scenen får besøg af vinderen af Rethink The Hit, Jens Gustav, der optræder med sit oneman-band, og man kan også opleve unge talenter fra Aarhus Musikskole.

Det Turkise Telt præsenter Reflections i Kunsthal Aarhus 
Sted: Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13
Tid: 19.00 – 02.00 

Det Turkise Telt har inviteret tre musikalske kræfter til at mødes og skabe helt ny musik; den internationalt anerkendte elektropop-duo Blue Foundation, multi-instrumentalisterne og komponisterne Orhan Özgür Turan og Maher Mahmoud samt en del af koret NordSang. Sammen skal disse tre musikalske kræfter skabe musikken, der på aftenen vil fylde Kunsthal Aarhus. Koncerten vil på aftenen blive fremført to gange.

Program:
Blue Foundation
Orhan Özgür Turan & Maher Mahmoud
NordSang

Favorite Friends på Godsbanen – en del af Town Part Festival 
Sted: Institut for [X], A-huset, Godsbanen, Skovgaardsgade 3
Tid: 16.00 – 05.00 

Favorite Friends er navnet på et nyt samarbejde mellem Favorite Things og Jazz & Venner, som er gået sammen om at skabe en scene for det, de holder allermest af: funk, jazz, hygge, dans og nærvær. Med Funkklubben Favorite Things er Malte Sanggaard, Hans Solo og Sean-Poul i gang med at etablere en scene i Aarhus, som danner rammerne om mangfoldig, integritetsrig dansemusik.

Program:
Brrd (US)
Athletic Progression
DJ´s: DJ Universe, Hans SOLO, Malte Sanggaard

FEUM på Double Rainbow – en del af Town Part Festival
Sted: Double Rainbow, Godsbanen, Skovgaardsgade 3 
Tid: 22.00 – 07.00 

FEUM (Foreningen for Elektronisk Undergrundsmusik) er gået sammen med Aarhus Volume om at skabe Town Part Festival på Godsbanen. Her vil de skabe en elektroniske scene, som vil bringe artister fra ind- og udland i en bred vifte af elektroniske genrer. Forvent et spektakulært visuelt rum, som skaber rammen for en aften, hvor den elektroniske musik vil være i fokus. 

Program:
Toxido Mask (Berlin)
Filip Ja (DIEM)
Noia Niz (Jenka)
LUNI
Forte

HeadQuarters
Sted: HeadQuarters, Valdemarsgade 1
Tid: 18.00 – 05.00

HeadQuarters inviterer til en aften i musikken og bevægelsens tegn. Aftenen starter med en workshop, hvor der sættes fokus på, at bevægelse er musik, og musik er bevægelse. Der bliver lagt vægt på en afslappet stemning, hvor der er plads til grin, selvironi og skæve indfald. Efter workshoppen er der to koncerter med henholdsvis Royal Feet Factory og D/troit samt HQs soul/funk/disco-DJ fra 00.00 - 05.00.

Program: 
HeadQuarters åbner kl. 18.00 
Kl. 19.00: Workshop: Musik er bevægelse, og bevægelse er musik
Kl. 21.00: Royal Feet Factory
Kl. 22.30: D/troit
Kl. 00.00 - 05.00: HQ soul/funk/disco-DJ

Juleoratorium i Sankt Lukas Kirke
Sted: Sankt Lukas Kirke, Sankt Lucas Kirkeplads 1
Tid: Kl. 15.00 

Den danske komponist Thomas Agerfeldt Olesen har skrevet et nyt stort juleoratorium til uropførelse i december 2017. Musikken uropføres af Århus Sinfonietta, Ars Nova Copenhagen og Concert Clemens samt strygere fra Det Jyske Musikkonservatorium.

Tenorsolist: Peter Lodahl
Dirigent: Carsten Seyer-Hansen.

Om komponisten
Komponisten Thomas Agerfeldt Olesen er en af de mest karakteristiske profiler inden for den ny kompositionsmusik i Danmark. Musikken er både original og visionær uden at fremstå utilnærmelig eller ”moderne”.

Om Juleoratoriet
Thomas Agerfeldt Olesen tager i sit juleoratorium udgangspunkt i en af julens helt store musikalske klassikere: den tyske komponist Johan Sebastian Bachs Juleoratorium skrevet til tekster af digteren Picander i 1734.

Larus - ”B/Huset”, Institut for [X] (Godsbanen)
Sted: ”B/Huset”, Institut for [X] (Godsbanen), Skovgaardsgade 3
Tid: 19. 00 – 02.00

LARUS er et multi-musikkollektiv, management, booking- og eventbureau samt produktionsstudie, som repræsenterer aktuelle aarhusianske undergrundsmusikere. Den 9. december præsenterer LARUS fire live acts og to DJs fra Aarhus’ undergrund og Godsbanemiljøet.

Program:
Nayoubi
AMUN RO MA’AT
SwerVainMiYaGi & friends
Danq 
BROR
MidasTouch

Mono præsenterer Rock The Region Legacy Show 2017 på Atlas
Sted: Atlas, Vester Allé 15
Tid: 19.00 – 02.00

Program:
Kl. 20.00: You Work For Me Now
kl. 20.30: Rasmus Trinderup
kl. 21.00: We Need Lilo
kl. 21.30: King Kross
kl. 22.00: Ryan Egmont
kl. 22.30: Facaden

Seks artister blev i de tidligere måneder af 2017 udvalgt, blandt omkring 100 ansøgere, til et forløb, der skulle skubbe dem tættere på gennembruddet. I ’Rock The Region Legacy Show 2017’ møder vi de seks artister et halvt år efter, vi slap dem på SPOT festivalen, hvor de leverede en magisk koncertaften. ’Rock The Region’ er skabt i et partnerskab mellem seks musikfællesskaber i Skive, Horsens, Holstebro, Herning, Silkeborg og Aarhus. Projektet samarbejder endvidere med Promus – Musiknetværket i Aarhus, SPOT Festival, DMF og, specielt denne december aften på Atlas, med Fonden Voxhall.

Aarhus Musikskole på Officerspladsen 
Sted: Officerspladsen 
Tid: 18.00 – 19.30

En poetisk vandre-musikoplevelse for børn og deres familier kl. 18-19.30 lørdag den 9. december.
Tag med på en rejse sammen med to børn. En rejse hen over havet - fra mørket og kulden - til lyset og en ny begyndelse. Vi ender i et gyldent fremtidsunivers på Officerspladsen. Her vil Officersbygningen lyse op i mørket og blive til ét stort, levende musikværk med mulighed for at synge med. Pladsen vil være fyldt med lys magi skabt af gen- og samtænkninger af alverdens fortællinger, duft, lyd og smag. Rejsen starter hvert 5. minut ved indgangen til Scandinavian Center ved Sonnesgade og varer cirka 30 minutter.

non-space
Sted: non-space, Rosensgade 11 
Tid: 16.00 – 20.00 

Denne unikke koncertinstallation skaber en lydlig oplevelse i udstillingen ‘The Serpent King’ af Katarina Henriksson på non-space. De tre musikere er placeret i udstillingen, som var de en del af den, og ved langsomt at morphe et musikalsk landskab, vil de bringe dig dybere og dybere ind i ‘The Serpent King’-universet. Et univers, hvor det magiske og det virkelige eksisterer side om side i din bevidsthed såvel som i musikken.

Koncerten er et samarbejde mellem non-space, Aarhus2017 og Aarhus Unge Tonekunstnere (AUT).

Radar
Tid: 19.30 – 04.00
Sted: Radar, Skovgaardsgade 3

Hovednavnet på Radar er det genreknusende belgiske metalband OATHBREAKER. Denne aften omdannes Radar i et mørkt, dystert og mytisk design udformet af den aarhusianske kunstner Jon Gotlev aka NO HEROES, hvor organiske materialer, sol, måne, lys og mørke er bærende dele af den visuelle ramme, der vil omslutte Radars 360° scene. Dermed tages rum, scene, lys og lyd alt sammen i betragtning til at skabe en helhed, der omslutter både bands og publikum. 

Forvent intet mindre end et forvandlet spillested, mørk musik i international særklasse samt to af de mest originale aarhusianske metalbands lige nu.

Program:
Oathbreaker (BE) 
Møl 
Bersærk 
Jon Gotleb (viasuals/installationer)

Studenterhus Aarhus - Nordic Echoes 
Sted: Officerspladsen, Vester Allé 3
Tid: 20.00 – 23.00 

Studenterhus Aarhus indtager scenen ved Officerspladsen bagefter Aarhus Musikskole. Scenen er sat i det åbne område mellem Ridehusets julemarked, skøjtebanen og skyggen af Aros’ regnbue. Her vil blive pyntet op med julelys, og her kan du få noget varmt (eller koldt) at drikke, mens du nyder den nordiske klang af tre danske artister.

Program: 
Gurli Octavia 
Penny Police

Tape 
Sted: Tape, Mejlgade 53
Tid: 23.00 – 05.00 

I forbindelse med afslutningen af 2017 afholder TAPE den 9. december en aften, hvor spillestedet omdannes til et inferno af indtryk. Rummet bliver indhyllet i et visuelt design, som tager udgangspunkt i det musikalske udtryk, som leveres af Sortlegeme, Niki Istrefi og ANTN.

Program: 
Sortlegeme
Niki Istrefi 
ANTN

Aarhus Volume - TOWN PART Festival 2017
Sted: Godsbanen, Skovgaardsgade 3
Tid: 14.00 – 03.00

Aarhus Volume inviterer til TOWN PART Festival 2017. Med hele ni indendørs scener forvandler festivalen Godsbanen og resten af Aarhus K til et levende festivalområde. TOWN PART Festival handler om at udfolde den kreative bydel og har fokus på kreativ scenografi og æstetiske kulturoplevelser. Man kan glæde sig til over 30 upcoming samt internationale og etablerede artister på de mange scener.

Program highlights: 
Iamddb (UK)
Kenton Slash Demon
Icekiid

Aarhus Echo
Aarhus Echo er en ny aarhusiansk musikportal, som officielt går i luften 9. december. Aarhus Echo bliver hjemstedet for den rytmiske musik i Aarhus, hvor alle historierne og begivenhederne bliver samlet på ét site. Aarhus Echo er også en del af Aarhus 2017-finalen, da man i løbet af aftenen vil kunne opleve dem rundt på flere af koncertstederne, hvor de vil præsentere udvalgte bands og artister. Aarhus Echo er sammensat af et hold bestående af Torsten Stitstrup Cubel og frivillige skribenter, der alle brænder for at fortælle historien omkring musikken i Aarhus. Det er studerende, musikere og andre aktører fra den lokale musikscene. Holdet tæller også Carsten Holm, der med 25 års erfaring fra medieverdenen og DR har været bidragsyder til Aarhus Echo både i forhold til konceptet, de journalistiske emner og meget andet.

Med forbehold for ændringer.

Se kort over koncertsteder her: