På rejse ind i en ukendt verden

Tag på rejse ind i et af de mest forunderlige universer, når Aarhus Universitet og den britiske kunstner Libby Heaney inviterer alle til at tage en tur indenfor i kvantefysikkens uforudsigelige verden med udstillingen Quantum Breathing. Det er første gang i verden, at væggene mellem kunst og videnskab nedbrydes på denne måde og en udstilling som denne fremvises.

I en skøn forening af videnskab og fortællinger af den japanske forfatter, Haruki Murakami, trækker udstillingen på de specielle oplevelser i virtual reality, og gør det muligt for publikum at interagere med fremtidens forførende teknologier.

Udstillingen er for alle med et nysgerrigt sind, og en interesse for kunst, videnskab eller spil og åbner som en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 på Non-space i Aarhus. Her får man for første gang nogensinde mulighed for at gå rundt i en ganske fascinerende verden.

”For os er det vigtigt at gøre de abstrakte teorier til noget nærmest håndgribeligt. I udstillingen får gæsterne virtuel-reality briller på og slippes så fri i den forunderlige verden. Her får man helt unikke oplevelser og ser kvantefysiske beregninger folde sig ud foran sig. Det er som at tage på opdagelsesrejse på en anden planet. Værket er ’levende’ for den enkelte, og nedbryder vores kendte virkelighed for at lade publikum opleve tilværelsen som en kvantepartikel på ’egen krop’,” forklarer en af hovedaktørerne, postdoc Pinja Haikka, fra Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.

Ved siden af udstillingen vil der være en kvantespilscafe, hvor man kan forsøge sig med en lang række sjove spil. Et af de spil, man kan prøve, slog for øvrigt den verdenskendte fysiker Stephen Hawkings; så der er rig mulighed for at se, om man kan klare den bedre i ”Kvanteskak” end manden bag ’teorien om alting’.
”Kan du ikke skelne atomer fra kvarker? Fortvivl ikke, for Quantum Breathing handler om at befri din indre videnskabsmand og give mulighed for at lege i fysikkens verden. Her kan du opleve kvantefysikkens magi og udforske foreningen imellem kunst og videnskab” siger Juliana Engberg, programdirektør fra Europæisk Kulturhovedstad, som glæder sig til åbningen af den unikke udstilling.

Udstillingen åbner 4. august 2017 på Non-space, Rosengade 11 i Aarhus, og kan opleves frem til 12. august 2017.