Oplev nyt værk af Jenny Holzer på Bispetorv

Kunstværket For Aarhus oplyser ti aftener sidst i februar og først i marts facaden af Aarhus Teater på Bispetorv i Aarhus. Værket består af projektioner af tekst, der fortæller om verdens flygtningekrise set indefra med ord fra digtere, forfattere og andre på flugt. Med For Aarhus har Jenny Holzer for første gang skabt et værk specielt til Danmark.

Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 er stolt af at præsentere For Aarhus af Jenny Holzer. Værket består af projektioner af tekst på Aarhus Teaters facade og præsenterer et udvalg af nutidige digte, prosa og personlige breve, der fortæller om konsekvenserne for mennesker, hvis liv slås i stykker af væbnede konflikter. Teksterne beskriver, hvordan det er at blive tvunget til at forlade sit hjem og bo i en flygtningelejr, at begynde et nyt liv i et fremmed land eller at leve i permanent eksil. De personlige historier fortælles med ord fra etablerede forfattere, unge stemmer og almindelige borgere fra Syrien, Irak, Palæstina, Etiopien og Nigeria.

”Aarhus 2017 præsenterer Jenny Holzer som en del af Coast to Coast, som viser kunsten fra kyst til kyst på tværs af Region Midtjylland med en perlerække af værker af verdenskendte kunstnere. Det er en række af helt nye værker, som kan opleves i lokalmiljøer og kunstinstitutioner,” forklarer Rebecca Matthews, administrerende direktør i Aarhus 2017.

”Holzers projekt hjælper os til at forstå mennesker, hvis vilkår forandres dramatisk, men som forsøger at skabe sig en fremtid på trods af forandringerne. Holzers værk er et udtryk for kæmpestor menneskelighed og en opfordring til at gentænke hvem, vores samfund egentlig består af,” tilføjer Juliana Engberg, programdirektør i Aarhus 2017.

Jenny Holzer har til sit værk valgt tekster fra blandt andet Ghayath Almadhoun, en palæstinensisk digter, som er født i Damaskus, men bor i Sverige. Der er uddrag af ”Hilsner til Europas Folk!” af den etiopiske digter og journalist Alemu Tebeje Ayele og af den syriske forfatter Dima Alzayat, hvis historier foregår i et indvandrermiljø i Los Angeles. Der er tekster af en gruppe unge syrisk-irakiske digtere, hvis beretninger fra en oversvømmet teltlejr har været anvendt på Cambridge University. Værket bruger også ord fra postkort fra fordrevne Aleppo-beboere, som blev opfordret til at beskrive deres oplevelser af en lokal galleriejer og fotograf, og hvis skæbner siden har udmøntet sig i både en bog og en opera, som er opført i Amsterdam i efteråret.

Jenny Holzers projektioner varer typisk et par timer. For Aarhus vises ti aftner i træk efter mørkets frembrud. Jenny Holzer har skabt næsten 40 projektionsværker over hele verden, siden hun præsenterede sit første oplyste rullende værk – Xenon for Florence - på dæmningen over floden Arno og på facaden af Palazzo Tempi i Firenze i 1996. Værkerne taler både til kunstkendere, der har fulgt Holzers værk gennem årene og til folk, som kommer tilfældigt forbi.

Støttet af Det Obelske Familiefond, Kvadrat og 15.Juni Fonden.

For Aarhus er gratis at opleve og vises på Bispetorv i Aarhus på følgende tidspunkter:

Lørdag d. 25.2 kl. 20.00 til 22.00

Søndag d. 26.2 kl. 17.30 til 19.30

Mandag d. 27.2 til fredag d. 3.3 kl. 17.30 til 19.00 og 19.30 til 21.30

Lørdag d. 4.3 til søndag d. 5.3 kl. 17.30 til 19.30

Mandag d. 6.3 kl. 17.30 til 21.30