Kultur bygger bro mellem Danmark og Cypern

Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 åbnede lørdag aften med en storslået og magisk ceremoni. Nu er turen kommet til den cypriotiske by Pafos, der ligesom Aarhus og Region Midtjylland er Europæisk Kulturhovedstad 2017. Lørdag 28. januar markerer de åbningen af Pafos 2017.

Når Pafos åbner som årets anden Europæiske Kulturhovedstad lørdag den 28. januar sker det under temaet “Open Air Factory”. Med temaet understreger Pafos at størstedelen af programmet som Europæisk Kulturhovedstad kommer til at udfolde sig under åben himmel - i historiske og kulturelle rammer som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Pafos er ikke blot kendt for sine særdeles velbevarede mosaikker, den regnes også som fødestedet for kærlighedens gudinde Afrodite. Og så er den ikke mindst kendt for sine særlige kongegrave, hvoraf vores danske Erik Ejegod skulle ligge i en af dem. 

Med temaet ”Open Air Factory” ønsker folkene bag Pafos 2017 ikke blot at understrege de stærke kulturelle rødder. De ønsker også at skabe fokus på større tolerance, accept og forståelse mellem kulturer i fremtiden.

”Vi kan ikke skabe visionerne for vores fælles fremtid i Europa isoleret fra hinanden. Vi kan kun skabe et mere tolerant, blomstrende og kreativt Europa for de fremtidige generationer, hvis vi arbejder sammen og knytter kulturelle bånd. Sammen med Pafos bygger vi en bro af de værdier, som hele det Europæiske projekt hviler på: mangfoldighed, bæredygtighed og demokrati.” 

Det siger adm. direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 Rebecca Matthews, som selv kan se tilbage på en åbningsceremoni i Aarhus’ gader, hvor tusindvis af mennesker var med til at fejre den officielle åbning af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Sammen med kulturrådmand i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad, Aarhus Jazz Orchestra og Concert Clemens koret er hun netop rejst til Pafos for at være med i åbningen af Pafos som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

“Sidste lørdag åbnede Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 med en storslået opbakning fra borgerne i byen og den øvrige region. Titusindvis af mennesker deltog i åbningsceremonien, som blev sat i gang af hendes Majestæt Dronning Margrethe II. Det var fantastisk at opleve magien og det fællesskab, der opstod. Jeg håber inderligt at Pafos kommer til at opleve den samme støtte, og jeg ser frem til at komme til Pafos og være en del af åbningen der,” siger kulturrådmand i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad.

Sammen med Concert Clemens koret under ledelse af Carsten Seyer-Hansen opfører Aarhus Jazz Orchestra en ny komposition – ”Coming to a new world” ved den officielle åbning i Pafos. Kompositionen, som er skrevet af komponisten Lars Møller, er inspireret af Pafos' historie, landskaber, lyde og myter. Teksterne er skrevet ud fra Martin Luther Kings 'Promised Land', og de handler om menneskets håb og forventninger på rejsen mod nye lande. I løbet af året bliver de to Europæiske Kulturhovedstæder forbundet gennem en stribe fælles projekter, arrangementer og events.

Se mere på www.Pafos2017.eu