Kan den aarhusianske vind være musik?

Fredag d. 9. Juni 2017 fra kl. 14.00 kan publikum opleve en flåde af mumlende og syngende kor langs Åen i Aarhus - fra Mølleparken til Europaplads. Her markeres lyden af Aarhus og åbningen af de tre vindsøjler, som er en interaktiv lydinstallation, der aktiveres af klap fra de forbipasserende. Installationen er at finde på Europaplads over de næste to måneder, alt sammen som en del af projektet ‘SonicArk’ under Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

“Lyt til Aarhus - hvad hører du? Aarhus har en fantastisk summen og folkene her er skønne. Lad os alle prøve at flytte fokus til lydene omkring os - de kan faktisk være musik og en fornøjelse for øret! SonicArk projektet handler netop om disse lyde, hvordan vi forstår, interagerer og sameksisterer med byens lyde i alle mulige forskellige sammenhænge - alt sammen for at høre, at vi er en del af lyden af Aarhus.”

Sådan udtaler den schweiziske lydkunstner, Andres Bosshard, som står bag projektet SonicArk - et projekt der har til formål at indfange lyden(e) af Aarhus. Andres Bosshard ønsker at involvere og bevæge os ved at sætte fokus på lydene af vores omgivelser, og på hvordan vi oplever lydene i og af byen.

SonicArk bliver til i mødet med mennesker og steder i og omkring Aarhus, hvorefter optagelserne samles og bearbejdes til én stor lydkomposition. Andres Bosshard mikser og genmikser SonicArk gennem året, så pulsen forbliver levende og relevant og så der sættes fokus på lyden af Aarhus - bogstaveligt talt. Lydene i de tre vindsøjler er sammensat af SonicArks andre projekter rundt i byen bl.a. The Flying Orchestra, Playground for the Ears of Blind People, the Queen‘s Laughter, the Factory of Memory og selve Murmermar begivenheden samme dag. 

Om SonicArk udtaler programdirektør for Aarhus 2017, Juliana Engberg:

“Andres Bosshard fanger lyde. Lyden af pladser, folk og den summende lyd af byen. Han mikser lyden af mumlen ved åen og små klokker, så de bliver hjerteslaget af Aarhus. Bosshard er berømt for sine store kompositioner og han skaber sammen med sine samarbejdspartnere en levende og opløftende symfoni. Lyt, og du vil høre dit eget hjerte slå.”Vindsøjlerne indvies på Europaplads
Med begivenheden “Murmermar - The Fleet of Singing Choirs” fredag den 9. juni, åbnes lydinstallationen “The Tree Wind Pillars” eller de tre vindsøjler på dansk. Her bliver det muligt at opleve lydene af Aarhus i en mumlende og vindblæst fornøjelse. Murmermar er dedikeret til de mest værdifulde lyde i byen, navnligt en strøm af konstant mumlen, der blæser mellem bygninger og gennem gader for at til sidst at forsvinde op i himlen. De tre vindsøjler er netop opsat på Europaplads, hvor de vil fungere som ‘virtuelle vindmøller’, forklarer Andres Bosshard:

“SonicArks tre vindsøjler danner en virtuel vindmølle eller et usynligt træ af lyde. Luftens bevægelser og strømninger over Europaplads vil artikulere de levende bevægelser af lyd gennem en flerkanals opsætning. Folk kan anmode om et kakofonisk stykke musik på stedet. Fra klokken 9-12 og 15-20 lytter vindsøjlerne til tre klap, der vil starte en akustisk dans over hovederne på de lyttende.”

SonicArks vindsøjler vil være aktive i hverdagene fra 10. juni til 4. august 2017 fra klokken 9-21. Begivenheden den 9. juni foregår fra cirka klokken 14.00 langs Åen i Aarhus. Her vil man, foruden at opleve byens “normale” lyde”, kunne høre både med tre aarhusianske kor give en mumlende, hviskende og syngende koncert langs åen. Dette hele ender ved Europaplads med åbningen af de tre vindsøjler kl. 15.00.

Lyden af Aarhus
SonicArk indeholder flere forskellige lydlige installationer, bl.a. Echoes of the Bell of Birth, der består af ekkoer af den permanente installation på Dokk1, Gong’en, som aktiveres når et nyt liv fødes på Skejby Sygehus. Her kreerede Bosshard miniature klokker, som afspilledes i bybusserne i Aarhus i årets første tre måneder, hvorved lyden af en nyfødt aarhusianer gav genklang ikke blot på Dokk1, men rundt i hele Aarhus.

For at sætte fokus på lyden(e) af Aarhus og SonicArk projektet er der netop blevet offentliggjort to teaser videoer, hvor aarhusianerne blev bedt om at lytte til byen gennem trafikkegler. Disse videoer og nogle af lydene i SonicArk er blevet til i samarbejde med den aarhusianske lydbranding specialist, Heine Nielsen fra Sound of Innovation. Han udtaler:

“For at sætte fokus på projektet lavede vi to teaser videoer. Vi valgte trafikkeglen både fordi det er Bosshards visuelle varemærke, men specielt fordi man får en ekstrem auditiv oplevelse, når man lytter gennem disse. Vi bad aarhusianerne lytte til Aarhus, og alle var virkelig flinke og interesserede. Mange lytter mere til byen end først antaget, hvilket var skønt at opleve!”

Du kan se videoerne og mere om begivenhederne ved at følge SonicArk på Facebook.

SonicArk er støttet af:
Købmand Herman Sallings Fond
Pro Helvetia