International kunst oplyser regionen frem mod 2017

Verdenspremiere på THE SAME FOR EVERYONE af Nathan Coley

Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 præsenterer i dag en ny kunstattraktion, der med ti smukke lysinstallationer markerer overgangen til 2017. Kunstværket er skabt af den prisvindende og internationalt anerkendte skotske kunstner, Nathan Coley, og har fået titlen THE SAME FOR EVERYONE. Kunstværket er støttet af Ny Carlsbergfondet.

Den første installation kan nu opleves ved økolandsbyen Friland i Syddjurs Kommune. Frem mod 20. december vil de resterende ni værker blive sat op på særligt udvalgte steder i Region Midtjylland. THE SAME FOR EVERYONE har været undervejs de sidste 16 måneder, hvor Nathan Coley har besøgt regionen og udvalgt de helt rigtige steder til ti lysende skilte hver på fem gange fem meter.

Nathan Coley fortæller:

”Jeg ønskede at besøge steder, som på den ene eller anden måde identificerede sig som fællesskaber. Værkerne er bevidste om deres publikum, så jeg er ikke interesseret i at skabe kunst, som kræver en ti kilometer lang vandretur ud i vildnisset.”

Friland, fællesskab og magi
De ti installationer i værket bliver monteret på stilladser og består af små blinkende krystallys, som man kender fra forlystelsesparker. Titlen THE SAME FOR EVERYONE leder opmærksomheden hen på én de allermest skattede danske værdier, nemlig ’lighed for alle’, og ideen til værkets tekst, titel og tema opstod netop på én af Nathan Coleys ture i Midtjylland, hvor han besøgte Friland og så et gammelt skilt med teksten ”Ens for alle”.

”Sætningen, ordene i sig selv, er ikke det centrale i værket, og stederne vil jo altid være der. Det er i rummet, hvor ordene og omgivelserne mødes, at magien sker.”

Programdirektør for Aarhus 2017, Juliana Engberg, glæder sig til at folde Nathan Coleys markante værker ud på tværs af regionen:

“Nathans tivolilys er midlertidige udsagn, som bliver introduceret til et landskab eller et byområde for at skabe et nyt billede. Ved at gøre brug af funklende krystallys, som findes i tivolier eller forlystelsesparker bliver Nathans skilte forførende, sublime og gådefulde, mens de samtidig har et aspekt af noget dystert og forgængeligt. Tivolilysene leder tankerne hen på teater, cirkus og fejring og skaber dermed en spænding mellem en på én gang lidt lummer og prangende æstetik og de poetiske, dybsindige og stærke udsagn.”

Administrerende direktør for Aarhus 2017, Rebecca Matthews, fremhæver det stedsspecifikke og værkernes fortælling om Danmark som baggrund for valget af Coleys værker til markeringen af indgangen til 2017:

“Nathans vidunderlige værker og deres placering rundt i vores region er symbol på, hvordan vores år kan samle forskellige områder og fællesskaber på tværs og skabe levende dialog og delte oplevelser gennem den mest katalyserende energi af alle, nemlig kreativitet. Nathans THE SAME FOR EVERYONE spiller smukt sammen med vores etos, mens det samtidig tør stille spørgsmål og provokere en debat om vores kerneværdier mangfoldighed, demokrati og bæredygtighed i en foranderlig politisk arena både i Danmark og verden.”

Formand for Ny Carlsbergfondet, Karsten Ohrt, udtaler:

”Ny Carlsbergfondet arbejder målrettet på, at danskerne møder billedkunsten i dagligdagen, og det er vores håb og klare formodning, at rigtig mange mennesker vil møde og reflektere over Nathan Coleys originale, funklende værker rundt om i landskabet.”

Titlen som Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 er den største kulturbegivenhed i Danmark i årtier, og året byder på aktiviteter og events i Aarhus og 18 andre kommuner i Region Midtjylland. THE SAME FOR EVERYONE er en del af kulturhovedstadsprojektet Coast to Coast.

BIOGRAFI: Nathan Coley (født 1967 i Glasgow, Skotland) er en samtidskunstner, som i 2007 blev nomineret til den prestigefyldte Turner Prize. Han studerede kunst på Glasgow School of Art mellem 1985 og 1989 og arbejder og bor nu i Glasgow. Hans værker har været udstillet på adskillige prestigefyldte internationale udstillinger og museer, heriblandt: The 19th Biennale of Sydney 2014; The Theatre of the World, Museo Tamayo, Mexico, The 13th Istanbul Biennale 2013; Bergen Kunsthal, Bergen, Norge; Fruitmarket Gallery, Edinburgh; GENERATION, Royal Academy of Art, Edinburgh og Westfälischer Kunstverein, Münster, Tyskland.

Download pressemeddelelse