H.K.H. Kronprinsesse Mary åbner international børnelitteraturfestival i Aarhus

Torsdag 26. oktober forestår H.K.H. Kronprinsessen den officielle åbning af den fire dage lange International Børnelitteraturfestival - Hay Festival Aarhus 2017 på Dokk1 i Aarhus.

Det kommer til at syde og boble af kreativitet og skabertrang, når en lang række kendte fortællere, illustratorer og forfattere samles fire dage i slutningen af oktober på Dokk1 i Aarhus for at hylde børn og unges fortællerglæde, skrive- og læselyst. Her afholder Hay Festival i samarbejde med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og Dokk1 i Aarhus International Børnelitteraturfestival - Hay Festival Aarhus 2017. 

Festivalen åbnes officielt 26. oktober klokken 11.15 af H.K.H. Kronprinsesse Mary.

Vi er meget stolte over, at H.K.H. Kronprinsesse Mary åbner vores internationale børnelitteraturfestival. Hay Festival Aarhus 2017 er et af årets højdepunkter for børn og unge i Europæisk Kulturhovedstad. I fire dage sætter vi børn og unge i centrum og giver dem mulighed for at møde nogle af deres største idoler – både danske og internationale. Litteratur udvider unge menneskers kreative evner og tillader deres egen fantasi at flyve. Med festivalen her giver vi dem nogle uforglemmelige oplevelser, inspiration og ideer til, hvad der er muligt i livet,” siger Rebecca Matthews, adm. direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

International Børnelitteraturfestival Hay Festival Aarhus 2017 holdes i samarbejde med den verdenskendte britiske litteraturfestival Hay Festival, som tiltrækker en kvart million mennesker til deres årlige festival.  Derudover afholder Hay Festival en række festivaler rundt om i verden med det formål at opmuntre og støtte litterær talentudvikling.

Vi er begejstrede over at kunne byde H.K.H Kronprinsesse Mary velkommen, når hun åbner den første Internationale Børnelitteraturfestival – Hay Festival i Aarhus. Vores første festival i Danmark er en helt igennem international hyldest til børn og deres litteratur. Med Hay Festival i Aarhus ønsker vi at understrege, hvor vigtigt det er at læse bøger. Og vi sætter fokus på vigtigheden af at læse bøger fra andre kulturer, fordi det er med til at styrke vores forståelse for andre og for hinanden. I en verden, hvor man nemt kan føle sig isoleret, ønsker vi at skabe dialog og engagere unge mennesker på tværs af grænser,” siger international direktør for Hay Festival, Cristina Fuentes La Roche.

I forbindelse med litteraturfestivalen i Aarhus har Aarhus 2017 og Hay Festival i samarbejde med Gyldendal udgivet to antologier, som er skrevet af nogle af de bedste og mest talentfulde børne- og ungdomsforfattere fra Europa, der endnu ikke er fyldt 40. Deraf temaet for festivalen: Aarhus39. Hver af de 39 forfattere har skrevet en original historie under temaet ’rejse’. De nye historier og illustrationer er tilgængelige i de to nye novellesamlinger: ’Lige Her’ (9-11) og ’Lige Nu’ (12+).

I løbet af fire dages festival deltager forfatterne fra Aarhus39 samt andre inviterede forfattere og illustratorer med oplæsninger og workshops og stiller sig til rådighed for samtaler med deres unge publikum.

Fra Danmark deltager blandt andre forfatterne Janne Teller, Kim Fupz Aakeson, Kenneth Bøgh Andersen, Josefine Ottesen, Dy Plambeck, Wulffmorgenthaler, som præsenterer deres nye børnebog ‘Mugge og vejfesten’, og fra Aarhus kommer blandt andre forfatteren Louis Jensen samt forfatter og illustrator Søren Jessen. 

Fra udlandet kommer Oliver Jeffers og fortæller om sin helt nye billedbog, som udkommer til november: ‘Here we are: Notes for Living on Planet Earth’ – og om billedbøger for både børn og voksne. Forfatter og illustrator til bøgerne om Ottoline og Ada Goth, Chris Riddell, arbejder live på festivalen – publikum kan blandt andet aflevere et spørgsmål, som han derefter vil tegne svaret på, og tegningen er lige til at tage med hjem bagefter. 

Den norske forfatter Stian Hole dykker ned i billedbogen og fortæller om at skabe drømme, længsler og overraskelser. Mens den verdensberømte historiefortæller Jan Blake optræder med en vild heroisk fortælling, der spænder over flere århundreder fra dens begyndelse i Middelalderens Afrika til nutidens konflikter, hvor det er forbudt at fortælle denne historie.

Meg Rosoff, den amerikanske forfatter bag den anmelderroste roman ‘Sådan er det nu’, der omtales som en moderne klassiker, taler med den britiske oversætter og redaktør Daniel Hahn om at skrive, om sine bøger - og om at tage unge alvorligt. Meg Rosoff vandt i 2016 Astrid Lindgren Memorial Award for sin roman ‘Sådan er det nu’. 

Sidst, men ikke mindst, kommer den engelske forfatter og illustrator, Cressida Cowell, kendt fra ‘Sådan træner du din drage’. I en samtale med Rebecca Bach Lauritsen fortæller Cowell om sin fascination af drager og om sine figurer ‘Hikke’ og ‘Tandløs’.

International Børnelitteratur Festival - Hay Festival Aarhus 2017
Festivalen åbner torsdag 26. oktober og løber over fire dage frem til søndag 29. oktober. Under festivalen kan publikum deltage i mere end 150 arrangementer og workshops med nogen af de bedste danske og internationale forfattere samt illustratorer indenfor børne- og ungdoms litteratur i dag.

Se hele programmet her

Aarhus39: Forfatterne i Aarhus39 har bidraget til de to antologier ’Lige her’ og ’Lige nu’, som er udgivet af Gyldendal og anmeldt i Politiken her

500 ord: I løbet af foråret 2017 udskrev Aarhus 2017 og DR Ultra konkurrencen 500 ord. Her deltog 4.177 skolebørn, som skrev hver deres 500 ord lange historie ud fra temaet ’rejse’. En jury har udvalgt 20 historier og lørdag 28. oktober hyldes finalisterne og de endelige vindere afsløres. De to vinderes historier udgives af Gyldendal. Læs alle finalebidrag her.

For de mindste: Gyldendal kommer med Den Store Pære - et læsehjørne blandt andet med effekter fra Jakob Martin Strids Univers.

Film/underholdning: Den lille prins. LEGO workshop. Harry Potter Minecraft.

Tilmelding: Skoler kan deltage torsdag og fredag, og der er åbent for alle lørdag og søndag. Det hele er gratis, men man skal booke billetter her.