Foreløbige effekter af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017

Kultur i verdensklasse, millioner af gæster, nye jobs og styrket international profil.

Da Aarhus og Region Midtjylland i 2017 overtog rollen som Europæisk Kulturhovedstad vidste man, at den prestigefyldte titel ville få stor betydning. Nu viser resultaterne i en ny rapport, at de foreløbige effekter af Kulturhovedstaden har oversteget forventningerne både kulturelt, socialt og økonomisk.

Rapporten "Welcome Future - foreløbige effekter af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017" blev offentliggjort i dag, og den viser, at Aarhus 2017 bød på i alt 442 kulturprojekter, der involverede tusindvis af danske og internationale kunstnere på tværs af Region Midtjylland.

Det ambitiøse kulturprogram bidrog til at styrke turismen og den regionale økonomi. Millioner af gæster besøgte Aarhus og regionen, og antallet af overnatninger i Region Midtjylland nåede i 2017 rekordhøje 11,2 millioner overnatninger, en stigning på 19%. Private virksomheder oplevede en stigning i omsætningen på 1,2 milliarder kroner, og der blev skabt næsten 2.000 nye job.

Administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Rebecca Matthews, ser resultaterne som et klart eksempel på, at investering i kultur betaler sig.

"Rapporten rummer et stærkt budskab til fremtiden. De klare facts og de økonomiske resultater viser, at vi har nået vores mål, og på mange områder overgået dem, og det er vi meget tilfredse med. Men mindst lige så vigtigt er det, at vi har formået at engagere borgerne både som publikum, deltagere og kunstnere i hele Jylland og resten af landet," siger Rebecca Matthews.

"Vi håber, at de frø, vi har sået i vores år som Europæisk Kulturhovedstad, vil fortsætte med at vokse i den frugtbare jord, der er skabt med nye partnerskaber, et styrket samarbejde mellem kulturorganisationer og kreative ildsjæle, en ny, samlet vision for kultur på tværs af kommunerne, og borgere, der tager aktivt del i kulturelle aktiviteter," siger direktør Rebecca Matthews.

Formand for Fonden Aarhus 2017, borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, hilser også rapporten velkommen.

”Selvom Aarhus og Region Midtjylland i de seneste årtier har gennemgået en markant udvikling, har vi med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 fået et kæmpe boost, der også har givet international genlyd. Vi er alle ivrige efter at bygge videre på de resultater og det solide fundament, Kulturhovedstadsåret har skabt. Aarhus 2017 var kun begyndelsen,” siger Jacob Bundsgaard.

Rapporten understreger også den stærke regionale effekt, og Anders Kühnau, formand for Regionsrådet i Region Midtjylland, glæder sig over, at det regionale samarbejde om kultur fortsætter.

”De imponerende resultater af arbejdet med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 viser, at vi gjorde det! Vi formåede at binde regionen og de 19 kommuner tættere sammen, og kulturen vil fortsat vise vejen, når vores samarbejde fortsætter under Europæisk Kulturregion,” siger Anders Kühnau.

Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 begyndte med en spektakulær, officiel åbningsfest den 21. januar 2017, hvor over 76.000 mennesker deltog i Aarhus' gader og hundredtusinder fulgte med på TV i resten af Danmark.

Herefter fulgte et år med kunst og kultur i verdensklasse, lige fra storslåede teaterdramaer og udstillinger til store festivaler og projekter om arkitektur, bæredygtighed, gastronomi, mad, sport og meget mere. Millioner af mennesker deltog i begivenhederne, og borgerne har udtrykt stolthed over at bo i en region, der tilbyder et så rigt kulturliv.

Læs publikationen ved at klikke på nedenstående billede (PDF åbner i nyt vindue).