Aarhus er klar til magisk og spektakulær åbning af Europæisk Kulturhovedstad

H.M. Dronning Margrethe II, statsminister Lars Løkke Rasmussen og kulturminister Mette Bock er med, når den officielle åbning af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 løber af stablen lørdag 21. januar. Fra kl. 19.00 og to timer frem bliver Aarhus’ gader forvandlet til et flydende hav af varme, lys og mennesker i et sansemættet optog med flere tusinde deltagere.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe II åbner officielt det længe ventede år, når hun sammen med 80 børn fra Engdalskolen i Brabrand sender den store parade med tusindvis af mennesker af sted gennem byen. Med sig har de tusindvis af oplyste skibe dekoreret med tegninger, håb og ønsker for fremtiden. De mange mennesker bliver fulgt af seks store vikingeskibe, hver 10-12 meter lange, udsmykket med inskriptioner fra Grundloven og lastet med symboler for de dyrebareste danske værdier: frihed, velfærd og fællesskab. Hvert skibs sejl fungerer som lærreder, hvor publikum kan opleve visuelle fortællinger.

Direktøren for Aarhus 2017, Rebecca Matthews, udtaler:

"Vi åbner vores år som Europæisk Kulturhovedstad med en smuk, fortryllende og bevægende begivenhed. Vores sanser vil blive fyldt op med lyden af hundredevis af syngende stemmer og synet af tusindvis af mennesker, som står sammen om en fælles oplevelse, som man vil huske for livet. Det bliver en episk aften med storslået underholdning og en poetisk ladet atmosfære.”

Optoget bliver en oplevelse for alle sanser med den gentænkte folkevise ”Drømte mig en drøm i nat” fremført af børn fra forskellige nationaliteter, forbløffende fyrværkerishow og et forførende melodisk bagtæppe fremført af blandt andre sangerinderne Eivør og Luna Ersahin.

Jeg forventer et storslået og hjertegribende show, da jeg ved, at de involverede arbejder kreativt og passioneret. Jeg glæder mig til at fremføre nogle af mine egne sange med nye stryger- og korarrangementer, og så ser jeg nok allermest frem til - sammen med skønne Luna - at synge en splinterny sang, som jeg har skrevet til lejligheden. Det er en ære for mig at kunne give mit bidrag og at være del af en smuk ceremoni,” siger sangerinden Eivør.

Den iøjnefaldende lysende procession bevæger sig gennem byen forbi Aarhus Rådhus, Aarhus Banegård og Rutebilstationen, trappen ved Dokk1 og det hele kulminerer på Havnen, hvor et kor med 900 stemmer danner baggrunden for vikingebådene, der mødes, og en bevægende visuel event begynder, og en episk fortælling bliver projiceret op på de ikoniske Aarhus siloer.

DJ Static slutter aftenen med et forrygende, gentænkt show.

Det er en stor ære at være en del af denne begivenhed som efter sigende skulle være noget af det største Aarhus har stablet på benene. At Kulturhovedstadsåbningen lukker og slukker med et DJ Static set er sgu pretty wild,” siger DJ Static.

Det er modigt af arrangørerne! De kunne jo ha’ valgt at sætte en mere folkelig artist på, som ville ramme bredere. Det viser, at Aarhus har flyttet sig og at byen ønsker fremdrift og nytænkning. Jeg håber, at folk får sig en på opleveren og jeg håber, at vi kan overraske ved at kombinere en dj som mig med et større projekteringsshow, lys og fyrværkeri. Jeg mixer en masse forskellige stilarter sammen og re-thinker både kendte og ukendte numre. Det bli’r stort!” fastslår DJ Static.

Åbningsventen sponseres af Købmand Herman Sallings Fond, mens BESTSELLER har været med til at gøre den storslåede afslutning med DJ Static mulig.

I BESTSELLER er vi stolte af at støtte Aarhus 2017 og alle de fantastiske initiativer, som finder sted i regionen i det kommende år. Vi er begejstrede for at kickstarte vores involvering med DJ-eventen til den officielle åbning, og vi glæder os til august, hvor vi kommer til at være en vigtig del af det store projekt UNLEASH, som samler næsten 1.000 internationale talenter inden for bæredygtighed i Danmark for at diskutere og lede efter løsninger på FN’s officielle bæredygtighedsmål. Det betyder meget for os at få vores medarbejdere, Aarhus-området og hele verden involveret i agendaen vedr. bæredygtighed og kultur, og vi håber, at vores støtte til Aarhus 2017 vil være et vigtigt skridt på vejen i den retning,” fortæller BESTSELLERs kommunikationschef Jesper Stubkier.

En magisk weekend
Weekenden bliver åbnet af børn fra hele regionen fredag 20. januar i projektet Ønskelandet, som er en magisk rejse ind i barndommens drømmelande. Fra morgenstunden lørdag 21. januar vil man kunne opleve cyklister på smukt dekorerede cykler i en lysende optog forskellige steder i Region Midtjylland under titlen Dawn Ride. Stemningen stiger dagen igennem i Aarhus by, mens den gør sig klar til den enestående begivenhed om aftenen.

Købmand Herman Sallings Fond har fra første færd med stolthed, glæde og store forventninger støttet realiseringen af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017’s fantastiske program, som kommer til at præge Aarhus og hele Region Midtjylland i det kommende år. Fondens bestyrelse har senest valgt også at bakke substantielt op omkring Kulturhovedstadsårets store folkelige åbningsevent. Vi er i bestyrelsen overbeviste om, at med det ambitiøse program for 2017 og den fantastiske åbningsevent, der engagerer tusinde af borgere i Aarhus og resten af vores region, vil Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad for alvor markere sig ikke bare i Danmark, men langt udenfor landets grænser,” udtaler Karin Salling, næstformand i Købmand Herman Sallings Fond. 

Praktisk information
Åbningen er gratis, og alle er velkomne. DR1 transmitterer live fra optoget, som forventes at vare to timer.

Optoget begynder kl. 19.00 ved Musikhuset Aarhus, passerer Aarhus Rådhus og fortsætter langs Park Allé gennem Banegårdsgade forbi Aarhus Banegård for at ende med en stor finale på havnen i Aarhus.

Se mere info om åbningen på http://www.aarhus2017.dk/da/officiel-åbning/

Her finder man blandt andet de bedst egnede tilskuerpladser samt et kort over ruten. Aarhus 2017 anbefaler at bruge offentlig transport til og fra Aarhus midtby. Bybusserne er gratis i tidsrummet 14.00-24.00 lørdag, og har alternative ruter mellem kl. 16.00 og 23.00.