Aarhus 2017 præsenterede programmet

STORE INTERNATIONALE KUNSTNERE I TÆT SAMARBEJDE MED DANSK KUNST OG KULTUR

Aarhus 2017 præsenterede i dag et omfattende program med hundredvis af aktiviteter, som strækker sig over hele året.

I dag blev det store program for Den Europæiske Kulturhovedstad Aarhus 2017 offentliggjort på Aarhus Teater.

”Aarhus 2017 bliver en kreativ tour de force, med nye iscenesættelser, stribevis af åbninger, små og store begivenheder og festivaler,” sagde adm. direktør Rebecca Matthews og fastslog samtidig, at der ville være noget for enhver smag og enhver pengepung i det europæiske kulturhovedstadsår 2017.

Programmet indeholder en perlerække af danske, nordiske, europæiske og globale kunst- og kulturpersonligheder, som igennem hele 2017 vil dukke op flere steder i hele Region Midtjylland. Under overskriften ”Let’s rethink”, har Aarhus 2017 globalt udfordret til, at kunsten og kulturen forholder sig kunstnerisk til de valg, som fremtiden byder og kræver af os.

INTERNATIONALE OG DANSKE TOPNAVNE
Blandt de internationale kunstnere, der er med i Aarhus 2017 er Artist in Residence multikunstneren og musikeren Anohni, som bliver en af de kreative drivkræfter i et år, hvor Aarhus 2017 ønsker at inspirere til mangfoldighed, bæredygtighed og demokrati. Under sit ophold vil Anohni indspille musik med Aarhus Symfoniorkester, udvikle nye tværmediale værker, præsentere en række udstillinger som billedkunstner og være medskaber på udstillinger forskellige steder i byen samt optræde med en koncert i Musikhuset Aarhus.

Nogle af årets danske højdepunkter inkluderer blandt andet den spektakulære genfortælling af Frans G. Bengtsons klassiske vikingelegende Røde Orm, mødet med den oscarbelønnede filminstruktør Susanne Bier, hvis tre film Brødre, Efter brylluppet og Elsker dig for evigt gentænkes som ballet og musikdramatisk forestilling og opera med Kasper Holten og Peter Langdal, som instruktører på to af forestillingerne. Og på eventen Watermusic med den danske sangerinde Oh Land, der indtager scenen som havets dronning i et forrygende sceneri af lyd, lys og korsangere på den gamle industrihavn i Randers.

Fra den internationale scene har publikum mulighed for at opleve den forrygende performance ’Distant Figure’ skabt i et samarbejde mellem de ikoniske kunstenere, teaterinstruktør Robert Wilson, koreograf Lucinda Childs og komponist Philip Glass.

Den verdensberømte koreograf Wayne McGregor kommer til regionen med sit Studio Wayne McGregor, hvor han skaber eventen LightLens. Her får mere end 200 lokale dansere og ikke-dansere får mulighed for at danse sammen med professionelle dansere i en fælles performance.

Gå heller ikke glip af den sublime, sansemættede moderne ballet Tree of Codes, som samme Wayne McGregor har skabt i samarbejde med billedkunstner Olafur Eliasson og den britiske komponist Jamie xx og Pariseroperaens Ballet. Eller når den israelske stjernedirigent Daniel Barenboim og det legendariske øst-vestlige Divan Orchestra, der består af musikere fra Mellemøsten, Israel, Palæstina forsøger at forene mennesker gennem musik.

Som publikum kan man kan deltage i en hemmelig event med den banebrydende britiske teatergruppe Blast Theory skabt i samarbejde med britiske Hull, der er udpeget som Storbritanniens kulturby i 2017.

Eller bare nyde når den britiske HAY Festival er med til at præsentere den første internationale børnelitteraturfestival i Danmark. Hvor 39 af de bedste europæiske forfattere, der endnu ikke er fyldt 40 kommer til Region Midtjylland. Her kan de danske børn møde vinderen af Astrid Lindgreen Prisen 2016, den amerikanske Meg Rosoff samt en af Englands helt store børnebogsforfattere Michael Morpurgo og den danske Kim Fupz Aakeson.

Der vil også være masser af fristelser for alle elskere af stor billedkunst, når Jorn Museet i Silkeborg inviterer til et møde mellem to af nordens største kunstnere Jorn + Munch. Eller nyfortolkninger at, hvad det vil sige at være menneske i naturen og naturen i mennesket på kunstmuseet ARoS’ voluminøst anlagte udstillingsprojekt THE GARDEN – End of Times, Beginning of Times.

EUROPÆISK GASTRONOMIREGION 2017
I 2017 har Region Midtjylland også æren af titlen som Europæisk Gastromiregion 2017. Gastronomi-året vil udfolde sig i et program, der er en samlet hyldest og fejring af god mad og alt det, der hører til. Med temaet ’Gentænk god mad’ vises evnen til at nyskabe, forbedre og forfine den mad, vi spiser.

Hvad vil der for eksempel være på menuen i fremtiden? Hvilken slags mad kan man finde, hvis Jorden tørrer ud, eller verden bliver oversvømmet? Den canadiske mesterkok Justine de Valicourt byder på The Catastrophic Meal. Mens Det Grænseløse Køkken ser på mad som et socialt værktøj, der kan nedbryde grænser. Under ledelse af restauratør og iværksætter Jakob Vinkler opstår et mobilt forsamlingshus, drivhus og madvogn – et mobilt køkken. Projektet sigter også mod at skabe meningsfyldte praktikpladser for flygtninge med fokus på maden og det fælles måltid.

”Vi håber, at de mange forskellige perspektiver og al den kreative energi, som de meget dygtige kunstnere, der er aktive i kulturhovedstadsåret næste år vil være en drivkraft og med deres ressourcer være med til at igangsætte forandringer. Aarhus, i hele Region Midtjylland. Gæsterne får en mulighed for at komme helt tæt på nogle af de mest spændende kunstnere og kulturelle talenter på den internationale scene,” sagde Rebecca Matthews.

TAK OG ROS TIL ALLE
Alle detaljer om de mange kunstneriske og kulturelle begivenheder i 2017 findes i den 500 sider store, Aarhus 2017 programguide. Uanset om man er til ikoniske sceneoplevelser med internationale stjerner, eller er til mindre intime udstillinger, debatter, lokale aktiviteter, så indeholder programmet noget for enhver smag.

I forbindelse med præsentation af det omfattende program, hyldede Rebecca Matthews også ”hverdagens helte”: De mange frivillige, samarbejdspartnere og sponsorer, som har været med til at realisere drømmen om kulturhovedstadsåret, som har været undervejs i otte år.

”Deres entusiasme og evne til at gentænke, har været grundlaget for hele programmet,” sagde Rebecca Matthews. ”Vi glæder os meget til hele det kommende år. Vi har et stærkt og meget varieret program med noget for enhver smag, hvad enten man er fra Aarhus, regionen, andre steder i landet eller kommer fra udlandet. Vi har forberedt et meget stort og varieret år, hvor vi har sammensat internationale kultureksperter med lokale borgere for at levere gode, stærke bud på kunst og kultur lige netop nu i 2017.”

Læs programbogen

Gå på opdagelse i programmet