Åbningen af 2017 bliver enestående, lysende og fuldkommen magisk

Vi kan se frem til en helt igennem enestående, magisk aften, når Aarhus 2017 indleder året som Europæisk Kulturhovedstad 21. januar. Med tusindvis af oplyste lanterner, mere end 1000 korsangere og musikere samt 5000 medvirkende, der bærer tusindvis af store oplyste skibe, omdannes Aarhus by til et flydende hav af mennesker, musik, storslåede scenarier og lysende skibe.

Der venter danskerne ikke mindre end en ’once in a lifetime’ oplevelse, når Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 åbner med en af de mest spektakulære og ambitiøse kulturelle begivenheder, vi har oplevet i Danmark.

Til tonerne af nordens ældst kendte folkemelodi ”Drømte mig en drøm i nat" bæres tusindvis af lysende lanterner, fem 10-12 meter lange oplyste vikingeskibe sammen med mere end 4000 mindre både igennem Aarhus by. Skibene og lanternerne bæres af de mange medvirkende, som går i procession gennem byen.

Processionen akkompagneres af stemmer og toner fra 1000 opera- og korsangere, lurblæsere, den færøske sanger Eivör, Aarhus Jazz Orchestra, Aarhus Symfoniorkester og andre orkestre, som nynner, synger og spiller til lyden af hav og bølger. Samtidig lyser landskaber af ild, lys og is op på byens bygninger og skaber magiske billeder i den mørke vinternat.

Processionen kulminerer i en storslået fortælling, der projiceres som tableauer på havnens store bygninger.

”Det er et år, som vi har ventet på længe. Det er en historisk begivenhed. Det bliver én af de største folkelige kulturelle events, som Danmark kommer til at se i mange år. Vi ser frem til, at så mange danskere som muligt møder op og er med til at skabe denne helt fantastiske ’once in a lifetime’ oplevelse, hvor vi omdanner Aarhus til et lysende hav af magi, musik, billeder og historier fortalt på måder, som vi aldrig før har set det. Det bliver fuldkommen magisk,” siger adm. direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Rebecca Matthews.

Åbningsceremonien er skabt af britiske Nigel Jamieson, som er en af verdens førende teater- og eventinstruktører. Nigel Jamieson er blandt andet kendt for sin instruktion af den ikoniske ”Tin Symphony” til åbningen af de Olympiske lege i Sydney i 2000, afslutningsceremonien til Manchester Commonwealth Games samt åbningsceremonien til Europæisk Kulturhovedstad Liverpool 2008.

Hundredvis af frivillige - blandt andre studerende fra Arkitektskolen i Aarhus - har allerede været i gang med at bygge de første mange hundrede skibe og lanterner, der skal bruges den 21. januar, ligesom børn fra kommunens skoler deltager i workshops, hvor de folder skibe og skriver tekster med deres håb for fremtiden.

”I vikingekulturen blev den afdøde høvding placeret på et vikingeskib og sat ud på havet sammen med sine mest dyrebare og værdifulde ejendele. På samme måde bruger vi skibene til at fortælle historien om fortiden og vikingernes kultur, samtidig med at de understreger Aarhus’ identitet som moderne havneby. Og sidst men ikke mindst bliver de et symbol på den rejse, vi begynder på sammen, hvor skibene repræsenterer vores drømme og håb for fremtiden,” siger Nigel Jamieson.

Alle er velkomne til enten at melde sig som deltagere i processionen eller til at møde op som tilskuere.

Læs mere om åbningen her og meld dig som medvirkende på www.officialopening.rethinkers.dk.

Åbningen begynder klokken 19.00 lørdag 21. januar 2017.

Download pressemeddelelse