Kulturfesten 2013 åbnet i Marseille


I weekenden fejrede Marseille overtagelsen af titlen "Europæisk Kulturhovedstad" med storstilede åbningsarrangementer. Repræsentanter for bestyrelsen i Aarhus deltog. De var imponerede over borgernes engagement.

Der var fest både i Marseille og i nabobyen Aix, da kulturhovedstadsåret 2013 i weekenden blev skudt ind i det sydfranske. Lige som det er tilfældet med kulturhovedstaden 2017 er det også i Marseille i år hele regionen, der løfter titlen i fællesskab.

Folkelig gennemslagskraft
Især den udendørs festforestilling i Aix imponerede det aarhusianske bestyrelsesmedlem, Anne Glad, som var med:

”Det var et fantastisk show med fantasifuld scenografi og kostumer, balloner og halsbrækkende akrobatik højt oppe i luften. Kunstnerisk var det faktisk ret avanceret og nyskabende, men samtidig havde det en enorm folkelig gennemslagskraft,” fortæller Anne Glad.

Hun deltog sammen med tre andre bestyrelsesmedlemmer fra Aarhus 2017, Jesper Mathiesen, Jonas ”Pindhund” Hallberg og Johs. Poulsen, i weekenden i åbningen af Den Europæiske Kulturhovedstad 2013 i Marseille.

400.000 festede i gaderne
Ud over den lokale specialitet, fiskesuppen Bouillabaisse, nød de fire østjyder også stemningen på gaderne, hvor omkring 400.000 borgere tog del i åbningsfesten lørdag aften.

”Det var virkelig imponerende, at man kunne trække så mange mennesker af huse. Vi fornemmede, at folk virkelig bakkede op og var engagerede. Et eller andet sted startede nogen et fælles begejstret råbekor – lige som på stadion. Det bredte sig og bølgede rundt og skabte en fantastisk stemning,” fortæller Jonas ”Pindhund” Halberg.

Også Anne Glad var begejstret for den opbakning, borgerne gav Den Europæiske Kulturhovedstad:

”Det var en stor inspiration at se, hvor begejstrede og involverede borgerne var. Det er bestemt noget, vi skal tænke på, når vi kommunikerer i de kommende år. Vi skal have folk med.”

Franske mænd i jakkesæt
Den mere formelle del af åbningen lørdag aften i Marseille behøver Aarhus dog ikke lige at lade sig inspirere af, mener Jonas ”Pindhund” Hallberg.

”Det var meget tørt og officielt med mænd i jakkesæt, der talte selvhøjtideligt på fransk. Der var ikke meget kultur til stede dér. Det kan vi gøre bedre og sjovere,” smiler Jonas ”Pindhund” Hallberg og slår fast, at ”dér skal i hvert fald gentænkes!”

45.000 kvadratmeter kunst
Delegationen nåede også at besøge ”La Friche,” er en gammel tobaksfabrik i Marseille, der lige som den aarhusianske Godsbanen er ombygget til kulturproduktionscenter. Her er der kunst på et 45.000 kvadratmeter stort område.

Marseille er Frankrigs næststørste by. Byen har 852.395 indbyggere, men i Stor-Marseille bor der 1,5 millioner.