Kulturhovedstad er godt for beskæftigelsen

Det er en god investering, hvis Aarhus bliver udnævnt til Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

21. september, 2011

Det er konklusionen i en ny rapport fra COWI. De 19 deltagende kommuner kan se frem til så mange nye jobs, at kommunerne sparer mere end en kvart milliard kroner i dagpenge. 

Det vil have store positive konsekvenser for beskæftigelsen, hvis Aarhus og resten af Region Midtjylland bliver tildelt værtskabet for Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Det viser en ny rapport fra ingeniør- og konsulentfirmaet COWI A/S.
 
Øget skatteindtægt
I Aarhus vil værtskabet betyde en besparelse på 183 mio. kr. i reduceret dagpengebetaling. Det skyldes, at projektet vil skabe 2.200 nye job i regionen – heraf alene ca. 1.000 jobs i den private sektor i Aarhus Kommune. For de 19 deltagende kommuner i Region Midtjylland løber besparelsen samlet op i hele 263 millioner kroner. Dertil kommer øget en skatteindtægt på ca. 42 mio. kr. 
 
Rapporten viser, at de 100 mio. kr. som Aarhus skyder i fonden, ikke er en udgift men en investering. Det sker i form af en øget beskæftigelse og omsætning i byens butikker. Europæisk Kulturhovedstad er en investering i vækst og en god fremtid for Aarhus. Et resultat, der tilvejebringes ved et nært samarbejde mellem det offentlige og det private” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Marc Perera Christensen. 
 
En anden COWI-rapport har tidligere konkluderet, at en aarhusiansk investering på 100 mio. kroner i projektet vil kaste 733 mio. kroner af sig, fortrinsvis i omsætning på hoteller, restaurationer, butikker og i det aarhusianske byliv i det hele taget.