What if Women Ruled the World?

SKANDINAVISK PREMIERE
Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og Filmby Aarhus præsenterer What if Women Ruled the World? - et samarbejde mellem Manchester International Festival og Aarhus 2017.

OBS: Foregår på engelsk.


2,5 minut til midnat. Dommedagsuret tæller ned.

Dr. Strangeloves War Room er forladt, forfaldent og tilgroet. Hans sexistiske profeti er en overlevende kerne af mandlige ledere, som skal genbefolke jorden med ti kvinder til hver mand. Med dette scenarie som inspiration forestiller vi os det omvendte: Hvad hvis kvinderne styrede verden? 

KØB BILLET

Den internationalt anerkendte kunstner Yael Bartana samler hver aften skuespillere og nogle af verdens skarpeste nationale og internationale kvindelige tænkere i Dr. Strangeloves War Room. Forsvarsrådgivere, soldater, fredsaktivister, humanitære forkæmpere, politikere og intellektuelle er samlet for at løse den globale nødsituation og stoppe dommedagsuret før det er for sent.

Bartana er kendt for at gøre brug af opdigtede scenarier for at undersøge spørgsmål fra den virkelige verden.

”Denne betagende, informative oplevelse elektrificeres med tanker. Aktuel, nødvendig og essentiel i disse dages vilde politiske omvæltninger. Ved at samle nogle af de bedste hjerner i deres respektive felter, vover denne samling af ekspertkvinder at udforske konsekvenserne af beslutninger taget af mænd og bringer spørgsmål og forslag i skarpt fokus i en virkelig verden, hvor kvinder ofte er på frontlinjen og er mål for terror, misbrug og social kontrol. Yael Bartana sætter sin unikke interesse for uvirkelige historier i spil med dette ekstraordinære nye værk, som blander og bøjer kunst og virkeligheden i det genopfundne, omvendte rum i Dr. Strangeloves grav.” – Juliana Engberg, Programdirektør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

What if Women Ruled the World? er præsenteret i samarbejde mellem Manchester International Festival og Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Det imponerende ekspertpanel fra WHAT IF WOMEN RULED THE WORLD?: 

ANAT SARAGUSTI (Forkvinde)
Anat Saragusti er journalist, kommentator og menneskerettighedsaktivist. I 2016 fik hun prisen “Unsung Hero” Drum Major for Justice Award for ”exceptionelt globalt lederskab, dedikation til forbedring af menneskeheden gennem fortale og opmærksomhed og for at personificere ånden i Dr. Kings kernefilosofier.”

Saragusti arbejdede på Ha’olam Hazeh (”This World”) som kendt nyhedsreporter, før hun blev en del af TV Channel 2 News, hvortil hun reporterede fra Gaza og var aftennyhedsredaktør og redaktør på kanalens fredagsmagasin.

Som fredsaktivist og menneskerettighedsfortaler er Saragusti tidligere generaldirektør i Agenda, Center for Strategisk Kommunikation og arbejdede som leder af B’Tselem USA. Saragusti er en ledende kvindeaktivist og ekspert fra UNSCR 1325 i forbindelse med Israel. FN’s Sikkerhedsråds resolution 1325 er en milepælsresolution, der anerkender den vigtige rolle, kvinder spiller i forebyggelse og løsning af konflikter og i fredsforhandlinger, fredsopbygning, fredsbevaring og post-konfliktgenopbygning. Hun er veteranmedlem af Women Wage Peace (WWP), der er den største græsrodsbevægelse i Israel. WWP arbejder for offentlig støtte til en respektfuld aftale for at ende konflikten mellem Israel og Palæstina. WWP arbejder også for at inkludere kvinder i fora for beslutningstagning om statssikkerhed og fred. Anat Saragusti har desuden en kandidatgrad i jura fra Tel Aviv University.

TORSDAG  

ANJA VAN DER HULST 
Anja van der Hulst er lektor i Spilstudier ved Amsterdam Universitet og har været aktiv inden for udvikling og forskning i en serie af seriøse spil om sikkerhed og tryghed ved Nederlandenes Forskningsorganisation TNO. Hendes arbejde har fokus på politiske, økonomiske og sociokulturelle faktorer i konflikter.

BIRGITTA JÓNSDÓTTIR 
Birgitta Jónsdóttir er islandsk politiker, anarkist, poet og aktivist og medstifter af Islands Piratparti. Hun er tidligere medlem af Altinget. Men trådte tilbage fra parlamentet i 2017.

CARINA ANN MEYN 
Dr. Carina Ann Meyn er adjunkt ved Forsvarsakademiet. Hun forsker i  konstruktion af nationale sikkerhedsstrategier – særligt på det atompolitiske område og ’atompræstedømmet’. Siden 2017 har hun undersøgt konstruktionen af nationale cyberstrategier.

LONE TRÆHOLT 
Lone Træholt er Danmarks første kvindelige general. I 2016 blev hun udnævnt til brigadegeneral og chefs for Flyvevåbnets Taktiske Stab. Hun har også arbejdet i Flyvevåbnet, Forsvaret og NATO.

TARJA CRONBERG 
Dr. Tarja Cronberg var forkvinde for den iranske delegation i Europa-Parlamentet fra 2011 til 2014 og medlem af Udenrigsudvalget og Udvalget for Sikkerhed og Forsvar. Hun har været talsperson for sikkerheds- og forsvarspolitik for Grønt forbund i Europa-Parlamentet. Hun har desuden været dubleantmedlem af den russiske delegation og NATO-delegationen. Cronberg er fortaler for atomnedrustning og tror på, at atomvåben bør fjernes fra europæisk territorium, og at EU skal være en atomfri zone.

FREDAG

ANJA DALGAARD-NIELSEN 
Dr. Anja Dalgaard-Nielsen er leder af Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet og tilknyttet Stanford Universitets Center for International Sikkerhed og Samarbejde. Hun har tidligere arbejdet som generaldirektør i Politiets Efterretningstjeneste med overordnet ansvar for blandt andet strategisk trusselsanalyse, tidlig forebyggende indsats og beskyttelsesindsats. Hun er også medstifter af tænketanken Ret&Sikkerhed, som skaber bevisbaseret og tværpolitisk debat om, hvordan man opholder national og samfundsmæssig sikkerhed, tryghed og retssikkerhed i lyset af aktuel risiko- og trusselsudvikling.

KARIN VON HIPPEL 
Dr. Karin von Hippel er generaldirektør ved Royal United Services Institute i London. Tidligere har hun arbejdet for det amerikanske udenrigsministerium som seniorrådgiver ved Bureau of Counterterrorism, som vicedirektør ved Bureau of Conflict and Stabilization Operations og som personalechef ved General John Allen, Special Presidential Envoy for the Global Coalition to Counter-ISIL. Hun har også arbejdet for FN og EU i Somalia og Kosovo og har personlig erfaring fra mere end 24 konfliktzoner.

NOURA BITTAR SØBORG 
Noura Bittar Søborg er socialentreprenør og aktivist, der kæmper for at ende vold mod kvinder. Hun er født i Homs og flygtede fra Syrien til Danmark i 2011. Hun dimitterede fra Damascus University og har en bachelorgrad i Statskundskab – Diplomati og Internationale Relationer. Hun er i øjeblikket ved at færdiggøre sin kandidatgrad i Social Entrepreneurship and Management på RUC. Hun repræsenterede Danmark i European Youth Dialogue og er frivillig ved Dansk Røde Kors, hvor hun arbejder med flygtninge i Danmark og kvindelige asylansøgere ved Trampoline House. Hun var hovedtaler ved Sexual Violence Research Forum 2015.

OR (ORI) RABINOWITZ 
Dr. Or Rabinowitz er lektor ved Institut for Internationale Relationer ved Hebrew University of Jerusalem. Hendes forskningsinteresser inkluderer atomspredning, atomhistorie og de israelsk-amerikanske relationer. Hun udarbejder i øjeblikket en undersøgelse med støtte fra Israel Science Foundation, der omhandler Israels fiasko med at etablere civil atominfrastruktur. Hun er forfatter til Bargaining on Nuclear Tests.

SEIDA SARIC 
Seida Saric er leder af den uafhængige, lokale organisation Žene za Žene International Association Sarajevo, der er dedikeret til kvinders selvstændiggørelse i samarbejde med Women for Women International. Hun er født i det sydøstlige Bosnien-Hercegovina, og levede i mere end fire år under belejringen i Sarajevo, hvor hun dagligt risikerede sit liv for at skaffe nødhjælp til sine medborgere, der også var fanget i byen. Efter konflikten har hun hjulpet mere end 29.000 kvinder med at genopbygge deres liv efter at have overlevet voldtægter, tvungne befrugtninger og etniske udrensninger. Hun har også ansvaret for Women for Women International’s største og mest succesfulde mikro-kredit program, der har skaffet lån til næsten 30.000 kvinder på mere end 55 millioner dollars i alt.

LØRDAG

BANA GORA 
Bana Gora er administrerende direktør for Det Muslimske Kvinderåd. Hun har mere end tyve års erfaring inden for velgørenheds- og non-profit-sektoren som for eksempel i indsatser mod vold i hjemmet gennem Keighley and the Joseph Rowntree Foundation. Hun har været involveret i sociopolitiske og samfundsengagementer på et lokalt og nationalt niveau, og hun har arbejde direkte med en række etiske og religiøse fællesskaber og marginaliserede grupper.

BEYZA UNAL
Dr. Beyza Unal er forsker ved Det Internationale Sikkerhedsdepartement ved Chatham House. Hun specialiserer sig i atomvåbenpolitik og leder projekter om kemiske, biologiske og radiologiske våben samt atomvåben. Hun forsker desuden om cybersikkerhed og kritisk beskyttelse af infrastruktur med særligt fokus på civile atomkraftværker

CAMILLA TENNA NØRUP SØRENSEN
Camilla Tenna Nørup Sørensen er forsker ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet. Hun er specialist i international politik, udenrigs- og sikkerhedspolitisk analyse med særligt fokus på Kina som en stor magtspiller samt på sikkerheds- og militære strategiske udviklinger i Østasien og implikationer for dansk udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik.

JELIA SANE  
Jelia Sane er en erfaren international advokat, der har arbejdet for en lang række internationale organisationer og NGO’er. Hun arbejder med alle områder inden for immigration og asyl, menneskerettigheder og offentlig international lovgivning. Hun optræder ofte ved den britiske First-Tier Tribunal og Upper Tribunal i sager relateret til asyl, menneskerettigheder, EEA, kaution og udvisningsappel. Hun er dybt engageret og erfaren i at repræsentere udsatte klienter.

NAILA BOZO
Naila Bozo er redaktør på the Alliance for Kurdish Rights (www.kurdishrights.org), et selvstændigt digitalt initiativ der har til formål at indsamle information og orientere offentligheden om brud på Menneskerettighederne mod det kurdiske folk. Hun er ligeledes læge ved Odense Universitetshospital.

Skuespillere: Samira Saraya, Alix Wilton Regan, Olwen Fourere, Jo Martin

DATO
23. - 25. november, kl. 19.30 - 21.30

VENUE
Studio 1, Filmby Aarhus

PUBLIKUM
Unge og voksne