Guide: Sådan oplever du bedst åbningen

Guide: Sådan oplever du bedst åbningen

OFFICIEL ÅBNING AF EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD AARHUS 2017
LØRDAG DEN 21. JANUAR

Når Europæisk Kulturhovedstad åbner på lørdag, bliver der på alle måder gang i Aarhus. Tusindvis af mennesker gæster Aarhus, når et levende optog med seks store, oplyste skibe og et hav af mindre både bevæger sig gennem gaderne - akkompagneret af korsang, levende billeder, fyrværkeri og underholdning.

Fra gratis bybusser og bilfri zoner til kaffeboder, sociale medier og placering af toiletter: Her er din guide til, hvordan du bedst oplever åbningen af Aarhus 2017.

Glæd dig til årets største kulturbegivenhed
Lørdag 21. januar kl. 19.00 går det løs! Her kan du på allernærmeste hold opleve den officielle åbning af Europæisk Kulturhovedstad 2017, når Aarhus indleder året ved en storstilet, international event fyldt med underholdning, fyrværkeri og korsang. Byen bliver forvandlet til et hav af varme, lys og håb for fremtiden, når tusindvis af korsangere og oplyste skibe bevæger sig i et spektakulært optog gennem Aarhus’ gader.

En god oplevelse for alle - husk at medbringe tålmodighed
Processionen starter ved Musikhuset kl. 19.00 og fortsætter videre gennem byen for at ende i et storslået show på Aarhus Havn v/ Mindet ca. kl. 20.30. Det store åbningsarrangement forventes at samle mellem 50.000 og 60.000 publikummer og deltagere, så der bliver fyldt godt op i Aarhus’ gader. Vis derfor tålmodighed og hensyn, så alle kan få en god oplevelse! Der bliver særskilte publikumsområder langs ruten ved Rådhusparken, Hovedbanegården, Rutebilstationen samt ved Aarhus Havn v/Mindet, og på nogle af stederne er der opsat storskærme.

Se kortet over ruten

Vejrudsigten ser lovende ud
Ifølge DMI.dk kan publikum og de mange tusinde deltagere i optoget forvente klart vejr med temperaturer på omkring 5 grader. Men husk stadig varmt tøj.

Se aktuel vejrudsigt her

Det er gratis at deltage
Du skal ikke have en billet for at deltage i åbningen af Aarhus 2017. Følg optoget fra fortovet langs hele ruten, eller placér dig omkring de forskellige publikumsspots i byen. Ved hvert af disse områder er der live-aktiviteter, som publikum kan opleve, når optoget passerer forbi.

Kør gratis med bybusserne
Aarhus Kommune og Fonden Aarhus 2017 inviterer alle til at køre gratis med de gule bybusser i Aarhus i tidsrummet mellem kl. 14.00-00.00. Bybus-ruterne i centrum er ændret på næsten alle ruter mellem kl. 16.00-23.00, og stoppestederne i centrum er flyttet til Mølleparken, Nørregade og Harald Jensens Plads.

Se oplysninger om køreplaner og ændringer af busruter her

Bilfri zoner og alternativ parkering
Alle opfordres til at cykle eller tage offentlig transport. Kan det ikke lade sig gøre, skal du være opmærksom på, at Midtbyen af praktiske og sikkerhedsmæssige årsager er bilfri i tidsrummet kl. 16.00-23.00.
Det er derfor ikke muligt at parkere bilen på gaden eller i de parkeringsanlæg i Aarhus Midtby, som er omfattet af vejspærringen.

Arrangørerne anbefaler i stedet, at du parkerer uden for Midtbyen på en af følgende parkeringspladser. Herfra kan du gratis tage bybussen til og fra Midtbyen.

Taxa
I forbindelse med den bilfri zone kl. 16-23 henvises til taxa-holdepladser ved Bispetorvet og den midlertidige taxaholdeplads i Sydhavnsgade

Følg med på de sociale medier, og del dine billeder med resten af verden
Aarhus 2017 vil meget gerne dele aftenen med resten af verden og opfordrer alle til at tage fotos og videoer gennem hele begivenheden med #aarhus2017 og #officielåbning. Arrangørerne poster løbende billeder og videoer på de sociale medier under hele eventen, så følg med på Facebook, Twitter, Instagram og Snapchat. Husk også, at DR1 transmitterer begivenheden live fra kl. 19.00.

Her køber du mad og drikke
Under hele begivenheden kan du købe kaffe i BKI’s boder, der er placeret i start- og slutområdet. Vær opmærksom på, at du kun kan betale med kreditkort eller MobilePay - ikke kontanter. Barer, restauranter og caféer har åbent, som de plejer.

Find inspiration til spisesteder her

En god oplevelse for børn og familier
Hvis du har børn med til åbningsceremonien, er det en særligt god idé at komme i god tid og placere jer i områderne omkring de forskellige publikumsspots. Her er der storskærme, så de mindste også kan følge med, uden I behøver at stå i forreste linje. Det er muligt at købe mad og drikke på byens forskellige restauranter og cafeer, men på grund af det store opbud af mennesker, kan det være fornuftigt at medbringe mad og drikke hjemmefra.

Handicapfaciliteter
Den officielle åbning er tilgængelig for personer med nedsat funktionsevne. Arealerne langs optoget har niveaufri adgang med jævn og stabil belægning. Den første del af showet kan opleves på Frederiks Allé v/ Skøjtebanen/Ridehuset. På Aarhus Havn er der et podie, hvor man kan opleve sidste del af showet.

Du kan se et kort over alle handicapfaciliteter her.

Toiletfaciliteter
Der bliver opstillet toiletfaciliteter, herunder handicaptoiletter, ved Rådhusparken og på Havnen. Derudover kan du benytte byens øvrige offentlige toiletter – se kort.

Fik du ikke svar på alt? 
Find al nødvendig information på Aarhus 2017’s hjemmeside

Hjemmesiden bliver løbende opdateret frem til åbningen. Se også kort med praktisk info her.

Information
I forbindelse med åbningsarrangementet er der opstillet informationsstande ved Rådhuset, Banegården, Rutebilstationen og på Havnen, og det er muligt at ringe på tlf. 2017 0094 for praktiske spørgsmål – herunder trafik og parkering samt glemte sager.