Officiel åbning

MEGA EVENT
Åbningen af 2017: Enestående, lysende og magisk
Officiel åbning lørdag 21. januar 2017 kl. 19.00 – 21.00


Vi kan se frem til en helt igennem enestående, magisk aften, når vi indleder året som Europæisk Kulturhovedstad 21. januar. Med udgangspunkt fra Musikhuset Aarhus kl. 19 vil et optog med tusindvis af oplyste lanterner, tæt på tusind korsangere og musikere samt mange tusinde medvirkende bevæge sig gennem byen. 

Til lyden af korsangere placeret i Rådhustårnet og den færøske sangerinde Eivörs stærke intense stemme sendes optoget af sted klokken 19.00. I de følgende knap to timer forvandles Aarhus’ gader til et flydende hav af varme, lys og mennesker, som bærer tusindvis af oplyste skibe dekoreret med tegninger, håb, og ønsker for fremtiden. Hele eventen transmitteres direkte på DR1 – også fra klokken 19.00.

Udover de mange deltagere, lanternerne og de lysende skibe, kan publikum også opleve seks 10-12 meter lange skibe udsmykket med inskriptioner fra Jellingstenene og lastet med symboler for det dyrebareste vi har: Frihed, velfærd og uddannelse. Hvert af skibene er udstyret med højttalere og LED-lys, og skibenes sejl fungerer som lærreder, hvor publikum kan følge optoget og forskellige visuelle fortællinger. 

Ruten
Fra Musikhuset Aarhus passerer optoget forbi Aarhus Rådhus langs Park Allé, via Banegårdsgade forbi Aarhus Rutebilstation og slutter med et storslået show på havnen ved Mindet, hvor endnu et forrygende show afslutter aftenen, når alle seks både mødes, mens sanselige billede- og filmsekvenser projiceres op på siloerne ved havnen. Her kan publikum følge et bevægende, stærkt og gribende scenarie. Fra mælkevejens millioner af lys, bevæger vi os ned igennem atmosfæren, overgiver os til naturens voldsomme skønhed, ser konsekvenserne af menneskers ødelæggelse af ressourcerne for at ende med håbet og bønnen: træd varsomt hvis du kan, du holder fremtiden i dine hænder, sunget af sangerinderne Luna Ersahin og Eivör.

Se ruten for åbningsoptoget

Lysoptoget akkompagneres af stemmer og toner fra opera- og korsangere, lurblæsere, den færøske sanger Eivör, den dansk-tyrkiske sanger Luna Ersahin, DJ Static, Aarhus Jazz Orchestra, Aarhus Symfoniorkester og andre orkestre, som nynner, synger og spiller til lyden af hav og bølger og gør dette til en enestående, uforglemmelig aften.

Læs også: Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 byder velkommen til åbningen

Åbningsceremonien er skabt af britiske Nigel Jamieson, som er en af verdens førende teater- og eventinstruktører. Nigel Jamieson er blandt andet kendt for sin instruktion af den ikoniske ”Tin Symphony” til åbningen af de Olympiske lege i Sydney i 2000, afslutningsceremonien til Manchester Commonwealth Games samt åbningsceremonien til Europæisk Kulturhovedstad Liverpool 2008.

Frem til åbningen fortæller vi løbende mere om ruten, publikumsspots, transport og parkering etc.

Følg med på http://www.aarhus2017.dk/da/officiel-åbning/ eller på Facebook.

Åbningen er støttet af Købmand Herman Sallings Fond og Bestseller.