Ugens projekt – SAGN (Odder)

Projektet ’SAGN’ er Odder Kommunes bidrag til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Projektet handler om historier om byen, fortalt af byens borgere, og gentænker måden at lave nye kulturproduktioner på. Samtidig er det et samarbejde med fire andre byer i Europa. 2. december mødes 20 kunstnere fra de fem europæiske byer i VitaPark i Odder for at sætte projektet i gang.

I dagene 2.-5. december summer VitaPark i Odder af liv. Her skal 20 internationale kunstnere møde Odders borgere for at høre historier og sagn om byen. Med Kulturkøkkenet (det gamle sygehuskøkken) som omdrejningspunkt, vil kunstnerne blandt andet mødes med byens politikere, flygtninge og en gruppe inviterede borgere. 

De 20 kunstnere er blandt andet musikere, skuespillere, lysdesignere, filmmagere, installationskunstnere, dansere og komponister fra Sevilla (Spanien), Salo (Finland), Vänersborg (Sverige), Færøerne og Odder. 

Dagene markerer dermed begyndelsen på ’SAGN’; et projekt, der kører til og med 2017. I årene frem mod 2017 laves et ’SAGN’ til hver by, og elementer fra det ene sted tages med til det næste. Alle elementer samles i Odder til sidst til en afsluttende forestilling i 2017.

Blandt de deltagende kunstnere er Lydenskab. Lydenskab er et klassisk ensemble, der arbejder meget i tværæstetiske konstellationer med skiftende kunstnere. Gruppens funktion er blandt andet at være med til at sætte nogle rammer op i mødet mellem borgere og kunstnere. Derfor er et af medlemmerne, Thea Vesti Pedersen, også den kunstneriske leder af ’SAGN’. Hun fortæller om projektet:

”Projektet gentænker måden at lave nye kulturproduktioner på. Vi ser på de historier og kapaciteter, der er i byerne og bruger dem. Vi håber, at vi kan skrive os ind i byernes kulturhistorie og skabe en forandring og et nyt blik på kulturens betydning og forståelsen af, hvem vi er. Kunstnerne er repræsentanter for en progressiv scene og derfor kommer de til at levere noget, som man ikke har set før i de her byer. Samtidig er det et eksperiment for kunstnerne at arbejde så tæt på borgerne og gøre processen så åben, som vi gør den,” siger Thea Vesti Pedersen. 

Europæisk projekt
Ideen til ’SAGN’ opstod, da kulturen begyndte at spire i det nedlagte sygehus VitaPark i Odder. Ensemblet Lydenskab var de første, der flyttede midlertidigt ind i det nedlagte sygehus i et projekt, der skulle præsentere klassiske koncertsale i forladte bygninger (støttet af Region Midtjylland). 

Ifølge Thea Vesti Pedersen havde kultur ikke været en stor prioritet i byen. Men oplevelsen var, at der var et sultent publikum og et behov for noget nyt. Sammen med direktøren for VitaPark udviklede Lydenskab derfor dette projekt, som Thea Vesti Pedersen mener er vigtigt for at sparke liv i byen: 

”’SAGN’ er lavet til Odder og er et ønske om at dyrke det lokale miljø, sætte fokus på byens fortællinger og skabe et nyt sagn. I lang tid har Odder været en kulturel soveby – nu vender vi bøtten og producerer ny scenekunst om og til byen. Det er et europæisk projekt, der skal få os til at se byen med nye øjne,” fortæller Thea Vesti Pedersen.

Tradition for venskabsbyer
En af kernerne i projektet er fortællingerne fra borgerne og den involvering, der er planlagt. Thea Vesti Pedersen forklarer: 

”Vi sætter fire møder op mellem kunstnere og borgere. I denne omgang arbejder vi for at udvikle metoder til det fremtidige projekt og vi kan ikke nå at involvere hele byen, men vi har møder med byens unge gymnasieelever, en gruppe flygtninge, nogle af byens ældre og en gruppe politikere fra flere partier. Projektet kommer derfor til at have en stor synlighed i byen og vi vil arbejde for at gøre ’SAGN’ synligt i de år, der kommer,” siger Thea Vesti Pedersen. 

Projektet bygger også på et ønske om at genoptage de venskabsby-relationer, som Odder tidligere har haft. Samarbejdet med finske Salo bygger således på en venskabsby-tradition og rækker mange årtier tilbage. Den har især været dyrket meget gennem Foreningen Norden. I halvfemserne rejste hundredevis af danskere og finner på besøg hos hinanden og udvekslede lokalkultur og traditioner. Dette venskab har muliggjort en udvidelse af de europæiske samarbejdspartnere:

”Salo har et tæt internationalt samarbejde med svenske Vänersborg, der også gik ind i projektet. Herfra har man udpeget nogle kunstnere, som man ønsker at se i projektet. Fra Spanien kommer en række flamenco-kunstnere, som har turneret i Danmark de seneste par år og har haft et tæt samarbejde med flere af de medvirkende danske kunstnere. Sangeren Teitur repræsenterer Færøerne og blev spurgt, fordi hans seneste album ’Story Music’ spillede så godt ind i projektets kerne og fordi hans rødder på Færøerne og deres måde at levere kulturen videre på er noget, det ville være interessant og vigtigt for andre kulturer at lære noget af,” slutter Thea Vesti Pedersen.