Ugens projekt – Project Art Writing (Aarhus)

Bag begrebet ’Art Writing’ gemmer sig en genrehybrid, hvor tekstbaseret kunst kan forholde sig ligeværdigt til andre former for kunstnerisk praksis og hvor teksteksperimenter kan optræde i kombination med billeder, form, krop, lyd og rum. Formålet med dette projekt er at indsamle viden, udvikle og kvalificere feltet for tekstbaseret kunst. Ambitionen er, at projektet udvikler sig i en retning, hvor der står en uddannelse tilbage i 2018. Projektet har vakt genklang lige siden begyndelsen, hvilket også har affødt frugtbare internationale samarbejder.

Jette Sunesen og Trine Rytter Andersen er menneskene bag projektgruppen for Project Art Writing; et projekt, der daterer sig helt tilbage til 2011. Jette Sunesen som daglig leder af Aarhus Litteraturcenter og en af de oprindelige initiativtagere og Trine Rytter Andersen som projektleder, er ansvarlige for at skitsere programmet.

De er begge enige om, at litteraturen har behov for at blive gentænkt. Posen trængte – og trænger – simpelthen til at blive rystet. Ikke kun for læserens skyld, men også for dem, der skaber teksten:

”Man kan sige, at vores projekt gentænker litteraturen som kunstform. For eksempel er en bog et meget statisk medie, og derfor skal den rystes lidt. Målet er at udvikle på sproget og formen – simpelthen gentænke brugen af litteraturen. Projektet er tænkt meget tværkunstnerisk, hvilket er en udvikling, man også ser i mange andre kunstformer. Det er en mulighed for at nå ud til læseren, tekstens ’publikum’, på nye måder”, fortæller Jette Sunesen. 

Trine Rytter Andersen supplerer:

”For eksempelvis forfattere er der selvfølgelig mange måder at tænke form og skrive på. Én ting er for eksempel at udnytte de muligheder, vores mere og mere digitale samfund åbner op for; men vores projekt giver også forfatteren chancen for at vende tilbage til det mere legende og eksperimenterende i teksten og de rum den udfolder sig i såvel inden for bogens rammer som uden for den. Så projektet kan også ses som en mulighed for, at forfatteren genvinder sin kreative frihed og på den måde er med til at overskride litteraturens mere klassiske rammer”, forklarer Trine Rytter Andersen.

Kompetenceudviklende masterclasses
Programmet frem mod 2017 hviler på tre stærke programmæssige ben: masterclasses, seminarer og en afsluttende festival med udstillinger.

Formaterne udvikles hver år omkring et tema, så de er gensidigt befrugtende og i et progressivt forløb, som kulminerer i 2017 og ender i 2018, med etableringen af Videnscenter for Art Writing i Aarhus. Til at bistå udviklingen af centeret er det et håb, at projektet får tilknyttet en Ph.d., lige som der satses på at gøre Art Writing til en uddannelse i fremtiden.

Projektets masterclasses har været meget vellykkede indtil nu. Det samme gælder målet med at vække international interesse. Det har blandt andet haft den positive effekt, at tre internationalt anerkendte kunstnere og eksperter i art writing, Michael Palmer, Maria Fusco og Caroline Bergvall, har været ’artists in residence’ og undervist på en række af de afholdte masterclasses i løbet af 2013 og 2014.

Til Maria Fuscos masterclass i juni i år var der mange nationaliteter repræsenteret blandt deltagerne. Og Jette Sunesen og Trine Rytter Andersen husker tilbage på nogle vilde dage, der krævede meget af deltagerne – og af underviseren:

”Maria Fusco gav to masterclasses. Den ene henvendte sig til dem, der vil undervise andre i Art Writing; den anden til dem, der udøver Art Writing og gerne vil udvikle deres egen skrivepraksis. Det var bestemt eksperimentelt og udfordrende for alle parter. Men sådan er det: Man må turde risikere sig selv til vores masterclasses – man kan ikke bare sidde tilbagelænet og observere en forelæser. Det er et klart mål, at projektet hele tiden er progressivt, men også, at hvert år skal kvalificere det næste”, uddyber Trine Rytter Andersen.

Dette udsagn bakkes op af Jette Sunesen:

”Deltagelse i vores masterclasses kræver, at man sender en motiveret ansøgning og i forvejen har en kunstnerisk portefølje. Vi ønsker blandt andet at give et kompetenceløft til i forvejen kompetente forfattere. Det er naturligvis også med det perspektiv for øje, at dem, der får et løft i løbet af årene, gerne skal være bidragsydere til vores store festival i 2017”, fortæller Jette Sunesen.

Meget på programmet
Der er mange initiativer i støbeskeen frem til 2017. Blandt andet:

2014:
• Masterclass fra 27. – 29. oktober 2014 v/ Kaspar Bonnén og Ida Marie Hede. Læs mere om det her.
• I den uge, hvor der afholdes masterclass, åbner Project Art Writing desuden dørene for et todages seminar under temaet ’WORDS & 3D’, torsdag 30. og fredag 31. oktober. Arrangementet er åbent for offentligheden.
• Udstilling fra 22. oktober - 9. november 2014 – værker af Kaspar Bonnén og Tanja Nelleman på Godsbanen.

2015:
• INTIMACY: Text & Performance – masterclasses, seminarer og udstillinger med fokus på krop og sprog (nærmere info og datoer følger)

2016:
• THE BIG SCALE: Text & Architecture – masterclasses, seminarer og udstillinger med fokus på utopi og megalomani (nærmere info og datoer følger).

2017:
• Masterclasses og seminarer (nærmere info og datoer følger).
• CLOSE UP & WIDE OPEN: Kulminationen finder sted i 2017 og udfolder sig med stedbundne tekstværker i byens store og små rum. Værkerne vil af publikum opleves som plakater, installationer, performances, neonlys, digital tekst, video og lyd.

Fakta:
Jette Sunesen er uddannet litteratur- og kunsthistoriker på Aarhus Universitet. Siden 1996 har hun arbejdet for at udvikle og synliggøre det litterære landskab i Aarhus, blandt andet hos Kulturhus Aarhus, i foreningen Litteraturen på Scenen og nu som daglig leder af Aarhus Litteraturcenter. 
Trine Rytter Andersen er oprindeligt uddannet billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi. Hun er tidligere performancekunstner og har de sidste 15 år arbejdet som kurator og skribent. Hun fokuserer primært på det tekstlige nu, med et bredt fagområde, der dækker over det kommunikerende, det organiserende, kulturproduktion og det analytiske i forhold til praksis og værker.

For mere information om projektet:
Trine Rytter Andersen
Tlf.: 24 85 97 19
Mail: artwriting@litteraturen.nu

Styregruppen
Project Art Writing er et samarbejdsprojekt med en meget engageret styregruppe. Den består af:

Jesper Rasmussen, rektor, Det Jyske Kunstakademi
Pablo Llambías, rektor, Forfatterskolen
Marianne Ping Huang, pro dekan, ARTS, Aarhus Universitet
Dan Ringgaard, lektor, Nordisk Sprog og kultur, Aarhus Universitet
Kristoffer Ørum, kunstner og professor, Det Fynske Kunstakademi
Lars Kiel Bertelsen, lektor, Kunsthistorie, Aarhus Universitet
Anne Myrup Munk, ph.d.-stipendiat, Litteraturhistorie, Aarhus Universitet
Ida Marie Hede, forfatter, underviser oma.
Mathias Kokholm, kulturel projektmager og indehaver af forlaget ANTIPYRINE

Læs meget mere om projektet.