Tillykke til det kulturelle kraftcenter

Her i overgangen mellem byen og bugten mødes historierne i meget mere end én forstand i byens nyanlagte, storslåede bibliotek. Det var netop her, hvor Dokk1 nu ligger, at vikingerne anlagde byen Aros for mere end 1.000 år siden.

Af Rebecca Matthews, adm. direktør for Aarhus 2017

I sekretariatet for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 er vi så heldige at arbejde i bygningen, der netop er blevet kåret som verdens bedste folkebibliotek: Dokk1.

Fra panoramavinduerne i en af Skandinaviens mest ikoniske bygninger – og nu verdens bedste offentlige bibliotek – kan vi hver dag følge med i trafikken på havnen. Vi kigger med, når Mols-Linien og lodsbådene glider ud og ind af havnen, vi nyder synet af de stålblå kraner, vi følger med i årstiderne og lyset, der skifter hen over dagene.

Idéen med at placere dette spektakulære kulturhus ved havnen er en genistreg. Her i overgangen mellem byen og bugten mødes historierne i meget mere end én forstand i byens nyanlagte, storslåede bibliotek. For det var netop her, hvor Dokk1 nu ligger, at vikingerne anlagde byen Aros for mere end 1.000 år siden. Det er her, Aarhus’ nyeste bydel er under udvikling med gentænkt arkitektur og moderne boliger som synlige beviser på visionen for byens udvikling.

Med sin åbning mod fremtiden og sin faste forankring i historien er Dokk1 ikke bare vores daglige arbejdsplads. Den er symbolet på, hvad Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 er, når vi i 2017 går sammen om at fejre og dele vores fælles historie og invitere verden indenfor til at udfordre og spejle vores værdier.

Et mentalt rum
Kunst og kultur udvider vores verden ved at tilbyde os et rum til at sanse, tænke og føle i. Sådan et konkret rum tilbyder Dokk1, og sådan et mentalt og sanseligt rum skaber vi i 2017, når Aarhus og Region Midtjylland skal være Europæisk Kulturhovedstad.

Med temaet Let’s Rethink undersøger vi, hvordan kunst og kultur er katalysatorer for at skabe forandring i vores liv og vores samfund. Vi undersøger de fælles fortællinger, vi gentænker gastronomien og balancen mellem naturen og kulturen, vi gentænker arkitekturen og byernes evne til at skabe muligheder for deres indbyggere, vi leder efter måder at kombinere tro og humanisme på, og vi giver børnene en helt central plads, når vi udfolder vores år som Europæisk Kulturhovedstad.

Med Dokk1 på havnen i Aarhus har vi – i sekretariatet for Aarhus 2017 – ikke blot vores kontorer og daglige arbejdsplads. Vi befinder os også dagligt i et aktivt kommunikationscenter, hvor mennesker mødes på tværs af generationer og læser, arbejder eller bare kommer forbi for at nyde den fantastiske udsigt over havnen fra et af de bedste opholdsrum i Aarhus.

Nu og da hører vi også den store klokke ringe i Dokk1. Klokken, som med sin dybe rungende lyd fortæller, at endnu en lille ny er kommet til verden i Aarhus.

Hvor er de heldige, at de kommer til verden i denne by, netop i disse år, hvor samfundet fokuserer stærkt på kreativitet og kultur. Hvor de vil få nogle helt uforglemmelige kulturelle oplevelser i storslåede omgivelser, som vil give dem luft under vingerne og mange flere idéer til, hvad der er muligt i livet. Som tilbyder dem muligheden for at tænkte stort og anderledes.

Dette debatindlæg blev bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten 18. august 2016.