Støtte til grøn mikroby

Kunstnere og videnskabsfolk skal arbejde sammen i den mobile mikro-by ”ArtEpi” for at finde bæredygtige måder at leve på. Aarhus 2017 støtter udviklingen af projektet med 1/4 million kroner.

En mobil mikro-by med fælleshus, scenebygning og små bo-enheder skal til efteråret bygges op på Præstbjerg Hede mellem Holstebro, Ringkøbing og Herning. Fonden Aarhus 2017 har for nylig bevilget 250.000 kroner til udvikling af projektet. I første omgang skal der arbejdes med arkitekturen og opbygning af netværk.

Kunstnere og videnskabsfolk
"Idéen med ArtEpi er, at 100 mennesker skal bo i byen i to måneder og arbejde sammen om at finde nogle nye svar på de miljømæssige udfordringer, kloden kæmper med," fortæller projektleder Per Bech Jensen.

Halvdelen af indbyggerne bliver kunst- og kulturmennesker, og den anden halvdel videnskabsfolk og filosoffer. Halvdelen bliver danskere, og resten vil komme fra udlandet. Sammen skal beboerne udvikle, formidle og præsentere tanker, idéer, kunst og optræden.

Laboratorium for bæredygtighed
ArtEpi er tænkt som et laboratorium, hvor man skal samarbejde om at finde kreative og gentænkte løsninger. Der vil blive kigget på de daglige rutiner som indkøb, rengøring, mad og opvarming, samtidig med, at der produceres kunst og udvikles idéer.

"Publikum og gæster i byen kan også være med," fortæller Per Bech Jensen.

"Der vil blive workshops, masterclasses og seminarer, og der er også plads til spontane aktiviteter - måske bygger nogen en scene, arrangerer en koncert eller skaber et kunstværk."

ArtEpi til Aarhus i 2017
Det er meningen, at ArtEpi hvert år frem mod 2017 skal bygges op i en europæisk kulturhovedstad, og at den så kulminerer i 2017 i Aarhus.

I år rejses mikro-byen for første gang, og det sker som en del af kulturfestivalen, Bølgen” – et stort fælleskommunalt samarbejde mellem syv midt- og vestjyske kommuner. ArtEpi vil stå på Præstbjerg Hede fra 18. september og to måneder frem.

Mobil og bæredygtig
To aarhusianske arkitekter arbejder løbende på de bygninger, som ArtEpi skal bestå af. Alt skal være mobilt og i bæredygtige materialer. Scenerummet og fælleshuset er opbygget omkring containere, og bo-enhederne er som byggeklodser, der kan kobles sammen på forskellige måder.