Stor kunst på ydmyge midt- og vestjyske steder

Der bliver tale om kunst af høj, international kvalitet, når ikke færre end 62 kunstnere fra 21 lande viser 64 værker på 26 midt- og vestjyske adresser. Det sker ved video- og performancefestivalen MEETINGS, der finder sted de første ti dage af september.

En del af de mange kunstnere har opholdt sig hos lokale midt- og vestjyder i en måneds tid, og selv om resultatet først præsenteres til september, er succesen i hus.

- Uanset hvordan videoen bliver, så er det her projekt allerede lykkedes, lød det fra en Staby-borger, efter at kunstnerne var draget hjem fra deres sidste arbejdsophold.

Alle kunstværkerne er skabt med respekt for og efter inspiration fra det sted, de boede, og kunstnerne har til gengæld haft deres kunstneriske frihed til at skabe deres værker. Det månedlange ophold har både givet kunstnerne den nødvendige indsigt i lokale forhold og samtidig givet begge parter mulighed for at lære hinanden at kende.

Ud over de nye video- og performanceværker præsenterer festivalen en række tidligere producerede videoværker, der ligesom MEETINGS-værkerne har fokus på stedet og mødet. Værkerne vises på utraditionelle steder, så som lader og udhuse, et lager, en bedding, en kirke, et forladt hus, en bunker etc., og der er gratis adgang til alt – dog med undtagelse af videovisninger på de kulturhistoriske museer.

Festivalen er den foreløbige kulmination på flere års intenst arbejde med at bringe international samtidskunst i spil med midt- og vestjyske lokalmiljøer.

En meget væsentlig del af projektets resultat ligger i selve mødet mellem kunstnere og lokalbefolkning i de fem projekter, hvor kunstnerne har produceret nye værker med udgangspunkt i Midt- og Vestjylland. Kunstnerne kan være med til at skabe et nyt blik på lokalområdet, genopdage skjulte skatte og belyse de kvaliteter, særheder, udfordringer og interessante fortællinger, der er i området.

Festivalen, der finder sted den 1.-10. september, er organiseret af foreningen ET4U i samarbejde med en lang række andre foreninger, institutioner og frivillige, bl.a. Nissum Fjord Netværket, Museet for Religiøs Kunst og Lemvig Kommune, der er repræsenteret i MEETINGS’ styregruppe. Projektet er støttet af Kulturaftalen for Midt- og Vestjylland 2015-2018, Region Midtjylland, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Lemvig Kommune, Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond.

”MEETINGS er en vidunderlig samling kunstprojekter skabt af, omkring og for fællesskaberne i Midt- og Vestjylland. Kunstnerne har boet blandt lokalbefolkningen og skabt en række kunstværker, som igennem video, installationer og performances aktiverer både tid, sted og befolkningen. Vi er meget begejstrede for at støtte dette fremragende projekt, hvor energiske og idérige kunstnere fra over 20 lande flytter nutidskunsten ud i regionen til mere end 25 forskellige steder og sætter en tyk streg under kulturhovedstadsprojektets europæiske dimension,” siger Juliana Engberg, programdirektør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.  

Nogle af de nye værker produceret i Midt- og Vestjylland til MEETINGS-festivalen:

”Manden i den blå kappe” - video i Staby af Anne Loubet (FR) og Sophie-Charlotte Gautier (FR)
På en fortrolig og særegen måde tegner kunstnerne et billede af egnen, hvor sagn, sange og tro vækkes til live og spejles i vestjydernes indre og ydre livsstil anno 2017. Videoen vises på Stabyvej 52 i Staby 1.-10. september kl. 10.00-18.00.

”Portræt af Nees-Skalstrup” - performance i Nees-Skalstrup af Leena Kela (FI) og Jean-Léon Pallandre (FR)
Kunstnerne har banket på døren til alle hjem i sognet og bedt om en lyd og et objekt til deres fælles ’kollektive performanceportræt’ af området. Performancen vises på Nees gamle skole, Neesvej 46, lørdag den 2. og lørdag den 9. september kl. 15.00.

”Rundbordssamtaler” - video i Lemvig af Amanda Kerdahi (USA/EG) og Jette Ellgaard (DK)
En række rundbordssamtaler med nogle af de mange forskellige mennesker, som kunstnerne mødte i Lemvig, filmet i fugleperspektiv. Videoen vises 1.-10. september i et vindue på et endnu ikke fastlagt centralt sted i Lemvig by.

”Thyborøn Trawl Dans” - performance i Thyborøn af Molly Haslund (DK) og Will Owen (USA)
Kunstnerne udvikler i samarbejde med performer og koreograf Helle Fuglsang og sammen med Thyborønborgerne, en unik dans til Thyborøn, og alle inviteres til at komme og være med, når dansen opføres på havnen i Thyborøn som afslutning på MEETINGS-festivalen søndag den 10. september kl. 14.00.