Mad og kultur styrker Midtjylland

Flere års fælles indsats for at styrke udviklingen af gastronomi, fødevarer og måltider bærer nu frugt. I denne uge blev Aarhus og Region Midtjylland udnævnt til Europæisk Region for Gastronomi i 2017.

Michelinstjerner til tre restauranter, FOOD festival med 35.000 deltagere og madskribenter fra hele verden, åbning af en Arla Unika butik i Aarhus midtby. Jo, der er gang i gryderne i Aarhus og Region Midtjylland lige nu.

De mange flotte initiativer har nu udløst endnu en titel og hæder til Aarhus og Region Midtjylland. For udover at være Europæisk Kulturhovedstad er regionen også blevet udpeget som Europæisk Region for Gastronomi i 2017. Anerkendelsen kommer på baggrund af en fælles ansøgning med titlen ”Gentænk god mad”, som en række samarbejdspartnere på tværs af regionen, uddannelser og erhvervslivet har stået bag:

”I Danmark er maden en stærk del af historien og kulturen, og derfor er det også et væsentligt tema for os i Europæisk Kulturhovedstad. Med god mad og fællesskabet omkring middagsbordet skabes mulighed for den gode samtale. Den tradition agter vi at støtte gennem forskellige events i 2017s program,” siger direktør for Aarhus 2017 Rebecca Matthews, som var med til at hente titlen hjem til Aarhus og Region Midtjylland i denne uge.

Læs også: Aarhus på det gastronomiske verdenskort

Det starter nu
Ifølge erhvervschef fra Aarhus Kommune, Jan Beyer Schmidt-Sørensen, er titlen en anerkendelse af den udvikling, som Aarhus og Region Midtjylland har gennemgået de seneste tre – fire år. Her er der – fra alle aktører - gjort en aktiv indsats for at styrke forbindelsen mellem fødevareproducenter, forskere, gastronomer og forbrugere. 

Det kommer vi til at mærke meget mere til allerede i 2016, hvor Arla Foods blandt andet åbner sit globale innovationscenter i Aarhus, ligesom Aarhus og Region Midtjylland får æren af værtsskabet for den store internationale fødevarekonference IFAMA.

IFAMA-konferencen er etableret af forskere fra det anerkendte amerikanske universitet Harvard og man forventer deltagelse af 600 førende forskere og erhvervsledere fra hele verden til konferencen. 

”Vi har fået titlen i forventning om, at vi kan gentænke på det gastronomiske område i bred forstand, og at vi kan styrke innovation og uddannelse og samtidig sikre bæredygtighed og borgerinddragelse. Det glæder vi os til at leve op til,” siger erhvervschef Jan Beyer Schmidt-Sørensen, Aarhus Kommune.

Fakta: De står bag
Ansøgningen ”Gentænk god mad” er resultatet af et bredt partnerskab mellem Region Midtjylland, Aarhus Kommune, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Aarhus Universitet, Aarhus Tech, Agrotech, Danish Food Cluster, Future Food Innovation, ARLA og Food Organisation of Denmark. 

Titlen tildeles af Det Internationale Institut for Gastronomi, Kultur, Kunst og Turisme, og i 2017 deler Midtjylland æren med Riga-regionen i Letland og det østlige Lombardiet i Italien. De første regioner der er blevet udpeget til Europæisk Region for Gastronomi er Catalonien i Spanien og Minho i Portugal, som bærer titlen i 2016.

Læs også: Mad er vejen til hjertet

Kongelig opbakning
”At gentænke verden gennem mad handler ikke bare om bedre fødevarer. Vi har også brug for at udvikle stærkere bånd mellem fødevareindustrien, forskningen, uddannelse, turisme og sundhed på en bæredygtig måde. Og titlen som Europæisk Region for Gastronomi kan bidrage til denne udvikling og til et frugtbart samarbejde mellem stærke europæiske fødevareregioner.”

Protektor for Europæisk Region for Gastronomi Hans Kongelige Højhed Prins Henrik i forordet til ansøgningen “Gentænk god mad”.

Læs også: Kongelig opbakning til Europæisk Region for Gastronomi i 2017