Kulturen blomstrer i hele regionen

Kunsten og kulturen bobler mere end nogensinde med nye projekter og samarbejder i Aarhus og Region Midtjylland, og de langsigtede effekter efter Kulturhovedstadsåret begynder at vise sig.

100 dage efter afslutningen på Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 begynder de langsigtede effekter at vise sig, og mange kultur-aktører satser efter saltvandsindsprøjtningen i 2017 på nye aktiviteter.  

"Sidste år viste, hvor meget vi kan opnå, når vi skaber noget ekstraordinært sammen. Det var samtidig en inspiration til fremtiden, og det er spændende at se de mange nye, kulturelle initiativer, der udspringer af 2017-projekter,” siger Rebecca Matthews, administrerende direktør i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Tusindvis af gæster og borgere kan fortsat opleve 2017-projekter, når de besøger udstillinger som ”Aarhus Fortæller” i Den Gamle By i Aarhus, ser Nathan Coleys spændende lysinstallation ”The Same For Everyone” ti steder i regionen, leger på ”My Playground” i Holstebro, eller nyder farvespillet i ”Hesitation of Light”, der hver aften oplyser Ringgadebroen i Aarhus.

"Det er dejligt, at så mange kulturinstitutioner har fokus på at videreføre arven fra 2017 og bruge dette særlige momentum til nye, kreative projekter. Kombineret med et fortsat regionalt samarbejde vil de mange initiativer sikre Aarhus og Region Midtjylland en blomstrende fremtid som Europæisk Kulturregion,” siger Rebecca Matthews. 

Arbejdet med arven fra Europæisk Kulturhovedstad skydes i gang ved konferencen ”Welcome Future” i Aarhus den 23. april 2018. Her vil resultater fra 2017 og planer for en række nye og videreførte projekter blive præsenteret. 

Nye projekter
Mange organisationer og kulturinstitutioner arbejder med udvikling af nye projekter, der skal føre den kreative vision fra Aarhus 2017 ind i fremtiden:

Den Jyske Opera arbejder med udgangspunkt i operasuccessen ”Intet” på en ny forestilling, "The Passenger", der endnu engang vil involvere unge fra udviklingsprogrammet Talent U.

Syv regionale museer, der i 2017 oplevede rekordbesøgstal til deres fælles udstilling af ”De Syv Dødssynder”, samarbejder om en ny udstilling om nationale ikoner og identitet.

Fokus på Region Midtjylland som Danmarks kreative centrum fortsætter med en række projekter, som f.eks. Animationsfestivalen i Viborg i september 2018. Mode-projektet ”Aarhus Walks on Water” planlægger nye shows og udstillinger med unge talenter og etablerede mærker. Designbranchen lancerer en designuge med udstilling og workshops for alle i hjertet af Aarhus. På gastronomiområdet bygger den prisbelønnede kok Jakob Vinkler videre på erfaringerne fra sit internationalt anerkendte 2017-eksperiment ”The Catastrophic Meal” i et nyt projekt, der undersøger samspillet mellem madoplevelse og inspirerende begivenheder.

På scenen følger Bora Bora i Aarhus op på deres 2017-danseprojekter med ”The Genderhouse Festival”, der består af forestillinger, udstillinger og seminarer. Og på baggrund af erfaringerne med nye formater og spillesteder har Aarhus Teater inviteret seks unge dramaturger til at udvikle forestillingen ”Freedom”, der bliver opført udendørs i Tivoli Friheden.

Også de internationale kontakter og samarbejdet med ”artists-in-residence” bliver videreført. Både Odin Teatret i Holstebro, Kvindemuseet i Aarhus og Viborg Kunsthal arbejder med at engagere internationale kunstnere. 

En række andre aktører er allerede i fuld sving med nye aktiviteter. I Grenaa optrådte det spektakulære ”Fish-á-deli-Circus” med en ny forestilling i slutningen af marts. Med inspiration fra åbningen af kulturfestivalen ”Off Road 2017” organiserer Herning en ny, stor kulturfest i juni. Aarhus Teater har offentliggjort, at den prisbelønnede forestilling ”Erasmus Montanus” vender tilbage næste år. Det Kongelige Teater vender også tilbage til Moesgaard Museum i maj-juni 2019 med udendørsforestillingen ”Kong Arthur”. Og Dokk1 vil til november arrangere en ny international børnelitteraturfestival.