Jazzen bliver gentænkt med orientalsk inspiration

Med hele 37 musikere på scenen kan publikum se frem til et helt nyt musikalsk udtryk, når Randers Kammerorkester i samarbejde med big bandet "Blood, Sweat, Drum + Bass" indtager Værkets Koncertsal onsdag den 22. februar, kl. 19.30. Koncerten i Randers er premieren på en turnétur i anledning af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Under titlen ”Vinterjazz 2017” præsenterer de to ensembler et enestående samarbejde med de tre syriske topmusikere; Moslem Rahal, Maher Mahoud og Jehad Jazbeh. Formålet er at gentænke jazzen og den klassiske kammermusik i et kulturmøde, hvor mellemøstlige fløjte- og strengeinstrumenter som ney og oud møder vestens musiktradition med saxofon, violiner og trommer. Dirigentpodiet bliver delt mellem orkesterchef David Riddell fra Randers Kammerorkester og Chappe alias Jens Christian Jensen, der er leder af Blood, Sweat , Drum + Bass.

”Vinterjazz 2017” er en miniturné, der efter premieren i Randers fortsætter til Aarhus, København og Lund i Sverige. Koncerterne bliver en trekant mellem det klassiske orkester, det rytmiske big band og de mellemøstlige melodier og rytmer. Publikum kan se frem til en anderledes og nyskabende koncertoplevelse med et helt nyt musikalsk udtryk.

Nyt musikalsk værk bliver uropført
Et af højdepunkterne bliver uropførelsen af Jens Christian Jensens "Concierto de Scheherazade", der er komponeret med støtte fra Statens Kunstfond. Værket bygger bro mellem en vestlig og mellemøstlig musiktradition, der mødes på lige vilkår og skaber en ny symbiose med helt nye klange. Derudover forener værket to vestlige musiktraditioner, der sædvanligvis betragtes som adskilte verdener: den klassiske og den rytmiske musik.

”Vi gentænker jazzen på en helt ny måde ved at sammensætte tre forskellige musiktraditioner. Det bliver det rytmiske udtryk fra jazz- og bigband-traditionen sat sammen med den melodiske tone, der kendetegner den syriske musik. Dertil kommer klangen fra det klassiske orkester. Det bliver en helt unik oplevelse som på en gang udfolder en stor og farvestrålende lyd fra det i alt 37 mands store ensemble, men som også giver plads til at de enkle instrumenter kommer i centrum og folder sig ud,” lover Jens Christian "Chappe" Jensen.

"Concierto de Scheherazade" er skrevet med inspiration fra historien om Scheherazade, der reddede livet ved at mestre fortællekunsten. I løbet af tusind og én nætter fortalte hun lige så mange eventyr til kong Shahryar, der ender med at blive forelsket i den fantasifulde eventyrfortæller.

Stjerne-komponisten og mester-eleven
Oprindeligt var det planen at en af Syriens allerbedste komponister og oud-spillere, Issam Rafea, skulle deltage i ”Vinterjazz 2017”. Men som syrisk flygtning med bopæl i USA kan Issam Rafea ikke få visum til at rejse ind i landet igen efter et besøg i Danmark. Derfor bliver Issam Rafea erstattet af hans tidligere elev, Maher Mahmoud, der siden 2013 har opholdt sig i Danmark. Maher Mahmoud underviser og studerer på Musikkonservatoriet i Aarhus. I vestlig sammenhæng har han blandt andet samarbejdet med Brian Eno, Dicte og Aarhus Jazz Orchestra. Maher Mahmoud har desuden taget initiativ til The Syrian Expat Ensemble, der består af danske og syriske musikere.

Derudover spillede Maher sammen med den britiske sanger og sangskriver Damon Albarn på Roskilde Festival sidste år, hvor de to andre syriske topmusikere; Moslem Rahal og Jehad Jazbeh i øvrigt også deltog.

Den samlede turnéplan for Vinterjazz 2017:
22.2 2017 Værket Randers, kl. 19.30.
23.2 2017 Amager Bio København, kl. 20.00.
24.2 2017 Musikhuset Aarhus, kl. 20.00.
25.2 2017 Mejeriet Lund, kl. 13.00.

Koncerterne gennemføres med støtte fra Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Randers Kommune, Koda, Dansk Kapelmesterforening og Sparekassen Kronjylland.