Genfind dit indre barn ved børneåbningen

De uskyldige drømme og håb for fremtiden, man havde som barn, kan nu opleves igen. 20.000 børn i hele Region Midtjylland inspirerer voksne til at genopdage deres barndomsdrømme og komme med ind i Ønskelandet, der er fyldt med fantasier om fremtiden, sang og dans. Det sker ved børneåbningen af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 20. januar, som finder sted i alle regionens 19 kommuner dagen før den officielle åbning.

For 100 år siden tog Peter Pan for første gang til ønskeøen fyldt med børns fantasier og drømme, som de blev formuleret af en voksen forfatters pen. Nu, i anledningen af Aarhus 2017, får børnene selv ordet og fortæller, hvordan verden skal se ud. Det er første gang, at en Europæisk Kulturhovedstad laver en åbning kun for børn. Børnene laver visuelle installationer, fremtidsønsker og musik i deres helt eget Ønskeland, hvor publikum kan opleve Drømmetræer, Ønskesten og Ønskeøer. De forskellige udtryk kan opleves rundt omkring i regionens byer, på kulturinstitutioner og ude i naturen.

Sang af Alberte Winding og årets dans
For at sætte fut i fødderne har Ønskelandet fået sin helt egen sang og dans. Dansen produceres af koreograferne Esther Haugegaard og Mette Møller Overgaard fra Dansehallerne. Sangen med samme titel er komponeret af de populære musikere Alberte Winding, Jan Rørdam og Andreas Fuglebæk ud fra børnenes ønsker og håb og sætter tonen for hele Ønskelandet.

Sang og koreografi kan ses her.

Den 20. januar bliver kulminationen på flere måneders arbejde. I alle regionens kommuner har børn beskæftiget sig med temaet Ønskelandet. Med hjælp fra pædagoger, lærere, kunstnere, studerende, bibliotekarer, kulturskoler og kulturinstitutioner har børnene arbejdet på at udtrykke deres håb, ønsker og drømme om nuet og fremtiden. Dette har resulteret i 19 meget forskellige Ønskelande. Nogle består af Ønskeøer, Ønskesten eller Ønsketræer, mens andre kommunikerer deres ønsker via fortællinger, udstillinger eller musik.

Et væld af oplevelser i hele regionen – og Sønderborg
Hele dagen lang er der fuldt program på i alle 19 kommuner. Hver kommune markerer dagen med flotte åbningsarrangementer med både professionelle kunstnere og børn fra de lokale børnehaver, skoler, ungdomsklubber og musikskoler, der er publikum og også selv optræder med sang, dans og teater.

Alberte Winding kommer forbi i Holstebro og Skive og giver koncert. I Ringkøbing-Skjern Kommune er der også fint besøg af Sigurd Barrett, der opfører Danmarkspremiere på Sigurd og Danmarkshistorien. I Silkeborg er Odden i Langsøen midt i byen udnævnt til Ønskeøen, mens man i Viborg vil kunne opleve den interaktive installation Ønsketræet, og i Ikast-Brande er der dagen lang spændende eventyrfortællinger i vente for kommunens børn.

Administrerende direktør for Aarhus 2017 Rebecca Matthews vil være til stede på dagen i Silkeborg, Skanderborg og Holstebro. Hun ser frem til en begivenhedsrig dag med regionens børn:

”Børn og unge har en helt særlig plads i programmet for Aarhus 2017. Vi er den første Europæiske Kulturhovedstad, som åbner med events skabt af, for og med børn. Vi tilegner året som Europæisk Kulturhovedstad til det legende, innovative og til mennesker, der har modet og lysten til at gentænke. Børn har en kreativitet og umiddelbarhed, som udfordrer os alle til at gå på opdagelse i nye måder at arbejde, være og tænke på, så året som Europæisk Kulturhovedstad er i høj grad også børnenes år.”

Selvom Sønderborg endte med ikke at blive Europæisk Kulturhovedstad, bidrager de i stor stil til åbningen, og de sønderjyske børn får rig mulighed for at synge Ønskelandets sang og danse for fremtiden. Som en del af Aarhus 2017’s samarbejde med Sønderborg Kommune deltager 270 børn fra Dybbøl Skole og Als Performance Akademi samt teatergruppen Folke Witten fra Flensborg i Aarhus 20. januar. De synger sangen og optræder foran Aarhus Musikskole i forbindelse med arrangementet ”Flaskepost til Fremtiden.”

Oplæg til de voksnes kulturår
Børnenes tyvstart på fejringen af den Europæiske Kulturhovedstad lægger an til den officielle åbning dagen efter. Med temaet Ønskelandet har vi hørt børnenes ønsker for fremtiden, ligesom vi til den officielle åbning dagen efter vil kunne opleve en parade med vikingeskibe, der trækker tråde til byens fortid, dekoreret med håb og drømme for fremtiden.

FAKTA OM ØNSKELANDET
Tid: 20. januar 2017 kl. 9-18

Kort om Ønskelandet
Cirka 20.000 børn i alderen 5-12 år sætter gang i festlighederne og fejrer åbningen af Europæisk Kulturhovedstad for børn under temaet Ønskelandet. Den regionale børneåbning af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 er et samarbejde mellem de 19 kommuner i Region Midtjylland, BUM – Netværk for Børne- og Ungekultur i Region Midtjylland, Dansehallerne, Alberte Winding, Jan Rørdam, Andreas Fuglebæk og Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. 

Den officielle Ønskelandet-sang er skrevet af Alberte Winding, Jan Rørdam og Andreas Fuglebæk. Til sangen er der lavet en dans, som er skabt af koreograferne Mette Møller Overgaard og Esther Haugegaard og produceret ”Ta’ fat om dansen” af Dansehallerne. Dansen lever videre i hele 2017 som Årets Dans.

PROGRAM
Se detaljeret information om begivenheder og lokalitet for hver enkelt kommune på dette link

Download pressemeddelelse.