Et væld af oplevelser med fri entré venter i 2017

Med et enestående program, spækket med store oplevelser, inviterer Aarhus 2017 publikum til at tage aktivt del i året som Europæisk Kulturhovedstad og byder verden indenfor.

Takket være en flot opbakning fra samarbejdspartnere, fonde, sponsorer, regionen, kommunerne og staten er det lykkedes at sammensætte et program for året som Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, hvor der vil være fri entre for publikum ved mere end halvdelen af de samlede arrangementer. Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 har prioriteret, at over 70 procent af det samlede budget skal gå direkte til programaktiviteter og dermed sikre, at så mange som muligt får mulighed for både at deltage og for at engagere sig i året som Europæisk Kulturhovedstad.

Der venter et år med muligheden for at opleve kunst og kulturelle aktiviteter i hvert eneste hjørne af Region Midtjylland, som for eksempel den store spektakulære åbning af kulturhovedstadsåret 21. januar i Aarhus, Watermusic i Randers, Ildfestregattaen i Silkeborg og Coast to Coast, som alle giver publikum mulighed for store oplevelser i hele regionen.

For yderligere at understøtte engagementet og muligheden for at deltage i kulturhovedstadsåret, har Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 investeret 5,4 mio. kroner i at udvikle et langsigtet program for frivillige. Programmet forventes at fortsætte efter 2017. Indtil videre er 1450 frivillige fra 38 forskellige nationaliteter tilmeldt i Aarhus 2017’s frivilligprogram ReThinkers, og Aarhus 2017 forventer at involvere i alt 3.500 frivillige i aktiviteter og projekter omkring Europæisk Kulturhovedstad.

”Jeg er enormt stolt over, at det er lykkedes os at præsentere et program for året som Europæisk Kulturhovedstad, der hele vejen igennem opfylder visionen om, at alle der bor, arbejder og lever i regionen får muligheden for at opleve og deltage i vores år. Uden det stærke engagement, som vores lokale sponsorer og samarbejdspartnere har bidraget med, ville det ikke have været mulig at levere det omfattende program, som vi nu glæder os til at offentliggøre,” siger adm. direktør for Aarhus 2017, Rebecca Matthews, som også glæder sig til at byde de mange besøgende fra det øvrige Danmark og udlandet velkommen til kulturhovedstadsåret.

I forbindelse med offentliggørelsen af programmet har Europæisk Kulturhovedstad modtaget EU’s Melina Mercouri pris på 11. mio. kroner (1,5 mio. EURO). Melina Mercouri-prisen gives som anerkendelse for det forberedende arbejde op til året som Europæisk Kulturhovedstad samt til aktiviteter, der vil få varigt eftermæle efter kulturhovedstadsåret er afsluttet. Med prisen og anerkendelsen fra EU har Aarhus 2017 passeret målet for fundraising på 80 mio. kroner. Indtil videre er det lykkedes for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 at fundraise 91 mio. kroner samt 9,2 mio. kroner in-kind - aftaler om konkrete ydelser. På den baggrund har Fonden af Aarhus 2017 øget ambitionerne for fundraisingen til programmet med en ny målsætning på 95 mio. kroner.

Adm. direktør Rebecca Matthews udtaler:

”Vi oplever, at der er stor opbakning til ambitionen om at kultur og kunst kan være med til at transformere et område, skabe en stærkere profil som en region, der er værd at besøge, studere og investere i og handle med. At året som Europæisk Kulturhovedstad bliver den saltvandsindsprøjtning til erhvervs- og kulturlivet, som vi forventer, det vil være. Jeg vil gerne takke alle de mange samarbejdspartnere, som bakker op om Aarhus 2017 og gør det muligt at give publikum et uforglemmeligt år.”

Også formand for Fonden Aarhus 2017, borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard, glæder sig over engagementet og den flotte støtte og interesse fra erhvervslivet, og ser frem til at byde hele verden indenfor, når kulturhovedstadsåret skydes i gang og åbner for et år med kulturelle aktiviteter og kunst af høj klasse i alle dele af regionen.

”Den brede opbakning fra hele regionen, borgerne og erhvervslivet viser, at der både er store forventninger og stor tiltro til Europæisk Kulturhovedstad og ikke mindst, at der er stor tillid til Rebecca Matthews og hendes team. 2017 kommer til sætte et positivt spot på hele Region Midtjylland, når vi byder Danmark og hele verden indenfor til spektakulære oplevelser overalt i regionen. Jeg er ikke i tvivl om, at 2017 vil være med til varigt at løfte hele området og øge vores tiltrækningskraft over for både nye indbyggere og erhvervslivet.”

Det fulde program blev offentliggjort på et pressemøde onsdag 12. oktober, og kan ses her

Alle samarbejdspartnere kan findes på www.aarhus2017.dk/sponsorer.