Aarhus Sustainability Model er lanceret

Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 har netop lanceret en bæredygtighedsguide til kulturaktører i samarbejde med de to operatører Worldperfect og Samsø Energiakademi. Modellen er et værktøj til alle slags kulturaktører, som ønsker at arbejde med bæredygtighed i deres organisation og produktioner.

”Vi er meget stolte af at kunne lancere Aarhus Sustainability Model. Det er vores lokale bidrag til den globale debat. Kunst og kultur kan fungere som katalysator for en bæredygtig udvikling ved at bringe folk sammen omkring små og store oplevelser, skabe dialog og vise eksempler på sjove, intelligente og alternative løsninger på morgendagens udfordringer,” siger administrerende direktør for Aarhus 2017 Rebecca Matthews.

Kulturen kan vise vejen til en bæredygtig verden
Kulturen kan være et godt talerør til mennesker overalt, når de store spørgsmål skal stilles om verdens fremtid, men kulturaktørerne kan også være nogle af dem, der går forrest i udviklingen og viser, at de kan nå bredt ud og præge den adfærdsændring, der er behov for. Nogle kulturprojekter skal først til at gå i gang, andre er allerede nået langt, fx musikfestivalen NorthSide i Aarhus.

”I NorthSide har vi arbejdet med bæredygtighed siden starten og opnået nogle fantastiske mål, bl.a inden for mad & drikke og affaldsområdet. Det er blevet en tydelig del af festivalens dna, og i dag forbinder langt størstedelen af vores publikum NorthSide med bæredygtighed. Vi har skabt en reel adfærdsændring derude,” siger Anne Jensen fra NorthSide.

10 udvalgte projekter
Worldperfect og Samsø Energiakademi har i samarbejde udvalgt ti projekter, som vil få ekstra hjælp til en bæredygtighedsstrategi og implementering henover det næste år. 

”Det er groft sagt ti gange Northside, vi her kaster os ud i, så det kan blive kæmpe stort. Det er ti aktører fordelt over hele regionen, så det vil virkelig give genlyd og forhåbentlig vise vejen for hele regionen, og indsatsen har allerede vakt opsigt i udlandet, hvor vi bl.a. har været i Torino og Bruxelles og fortælle om arbejdet,” siger Martin Thim, partner i Worldperfect.

Aarhus Sustainability Model skal dog langt fra ses som et redskab til de udvalgte. Håbet er, at rigtig mange vil tage det til sig og udbrede det så vidt som muligt, så det kan leve videre i nye tidssvarende udgaver i mange år frem, både lokalt, nationalt og internationalt. 

Man kan følge arbejdet og hente udgivelsen gratis som PDF her: http://www.aarhussustainabilitymodel.com/