Aarhus 2017 sætter lyd på Kulturhovedstaden

Når Aarhus og regionen i 2017 fejrer titlen som Kulturhovedstad, skal begivenheden have sin helt egen lyd. Derfor åbner Kulturhovedstaden og Danmarks tre komponistforeninger nu op for en konkurrence, hvor alle komponister kan give deres bud på de toner, der skal klinge gennem året 2017.

Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og de tre komponistforeninger DJBFA – Komponister og Sangskrivere, Dansk Komponist Forening (DKF) og Danske Populære Autorer (DPA) er gået sammen om et nyt kulturprojekt, som vil give genlyd i hele regionen. ’Lyden af Aarhus 2017’ hedder projektet, hvis mål er at give kulturhovedstaden et særegent lydbillede. Derfor inviterer man nu komponister fra alle grene af musikken til at byde ind med deres fortolkning af, hvilken klang Kulturhovedstaden skal have.

Det endelige værk vil ringe kulturhovedstadsåret ind på tværs af regionen i forbindelse med den officielle åbning i 2017 og vil gennem hele året blive gengivet i forskellige sammenhænge og formater, som komponisten selv vil være med til at udforme. Programdirektør for Aarhus 2017 Gitte Just har store forventninger til konkurrencen, som hun håber vil inspirere folk til at tage del i det store kulturprojekt:

"Jeg glæder mig over, at vi nu kan sende en international idéindkaldelse ud på Lyden af Aarhus 2017. Vi håber, at vi får ideer til et værk, som kan markere kulturhovedstadsåret i hele regionen, i hele Danmark på en udsædvanlig og mindeværdig måde. Vi håber også, at vi får et værk, som vi vil forbinde med oplevelser og minder om Aarhus 2017 og som vil sætte spor i årene efter 2017,” fortæller Just.

”Vi har sammensat en meget kompetent og spændende jury til at vurdere de indsendte forslag. Sammensætningen af juryen skal ses som et udtryk for, at vi gerne ser et anderledes og usædvanligt værk, der kan udvikle sig sammen med borgerne. Et værk, som kan høres og opleves i forskellige formater og sammenhænge i byen, i naturen, i koncertsale, i bunkere, i skoler m.m. Vi håber, at borgerne vil udfordre os på, hvordan og hvor vi kommer til at opleve Lyden af Aarhus 2017 - og at de vil gentænke sammen med os," fortsætter hun.

Sekretariatschef for komponist- og sangskriverorganisationen DJBFA Tjill Dreyer ser ligesom programdirektøren store perspektiver i projektet og kobling med temaet Rethink:

”Vi forestiller os et værk, som er en samlende begivenhed for alle borgere i regionen. Et værk som skaber genkendelse, overraskelse og glæde. Eksempelvis gennem brudstykker af regionens fortælling og historie. I relation til temaet RETHINK lægger vi desuden vægt på, at værket genereres i samarbejde med regionens borgere på forskellige måder – hvordan vil vi lade være op til komponisterne,” siger Dreyer.

Alle forslag vil blive vurderet af en udvalgt jury bestående af repræsentanter fra det internationale musikmiljø:
- Juliana Hodkinson, komponist
- Christian Skovbjerg Jensen, leder af Inter Arts Center Malmö
- Mary Miller, operachef for Bergen Nasjonale Opera
- David Moss, sanger og performer
- Georg Weckwerth, lydkunstner og kurator

Honoraret til vinderen af konkurrencen er på 200.000 DKK.

Tidsplan for projektet:
01.12.2014: Deadline for indsendelse af idé
Januar 2015: Alle indsendte forslag behandles af juryen, udvalgte forslag går videre til anden runde
Forår 2015: Videre proces med de forslag der går videre
01.06.2015: Vinderforslaget annonceres
01.06.2016: Deadline for aflevering af partitur, stemmer, lydfiler og teknisk rider
Januar 2017: Lydværket uropføres

Fakta om Juryen:
Juliana Hodkinson
Komponist, der arbejder med fokus på elektroakustiske formater og iscenesættelsen af musik og lyd, senest på bestilling fra MaerzMusik/Scenatet, Klangspuren/Esbjerg Ensemble, SWR og Chamber Made Opera.
www.julianahodkinson.net/

Christian Skovbjerg Jensen 
Nytiltrådt leder af Inter Arts i Malmö, har været mangeårig kurator for kunst i det offentlige rum i Danmark heriblandt Copenhagen Art Festival, hvor han kuraterede den del af programmet, der foregik i det offentlige rum. 
www.iac.lu.se 

Mary Miller 
Operachef for Bergen Nasjonale Opera, direktør for Stavanger 2008 (europæisk kulturhovedstad), tidligere festivalleder i Skotland og USA, ledede i en årrække udviklingen af nyt repertoire til English National Opera m.m. 
www.bno.no 

David Moss 
Performer, sanger, kurator m.m.m., bosat i Berlin, har stiftet Institute for Living Voice med hvilket han har lavet flere store performances og projekter, der også inddrager publikum, bl.a. et stort syngeprojekt for både professionelle sangere, amatører og ’ikke-sangere’ med koncerter i det offentlige rum og senest en stor event i Umeå, Kulturhovedstad 2014, med orkester, kor, børn og atleter. 
www.davidmossmusic.com 

Georg Weckwerth 
Lydkunstner og kurator, bosat i Wien. Medskaber og kunstnerisk tovholder på det fortløbende lydprojekt "TONSPUR für einen öffentlichen Raum" ('Lydspor til et offentligt rum'), der har permanent til huse hos MuseumsQuartier i Wien, men også er midlertidigt lokaliseret i byer som Berlin, København, Prag og Karlsruhe.
www.georgweckwerth.org